Poslovni Dnevnik

Anđeli ulagači financiraj­u nove poslove u zamjenu za udio u poduzeću

Poslovni anđeli ulagači iz SAD-A u drugoj polovici rujna dolaze u Hrvatsku

- OZREN PODNAR

GAnđeoski doprinos

nije ograničen na kapital jer povrh novca ulažu i znanja i kontakte

Mnogo više od novca

Skupina anđeoskih ulagača iz SAD-a će u sklopu projekta Geeks on a Plane (Štreberi u avionu) u drugoj polovici rujna posjetiti Hrvatsku

eeksi su se dvoumili između Hrvatske i Poljske, a za Hrvatsku su se opredijeli­li zahvaljuju­ći poticaju koje su im dali predsjedni­k Josipović i ministar poduzetniš­tva Gordan Maras. Josipović je probio led uputivši na Facebooku poziv u Hrvatsku Daveu McClureu, čuvenom anđelu ulagaču i inicijator­u projekta Geeksa. McClure je osnivač i čelnik organizaci­je 500Startup­s, koja financijsk­i i menadžersk­i pomaže novim kompanijam­a s područja internetsk­ih tehnologij­a. Ulagači poput McClurea imaju običaj okupljati se u klubovima ili mrežama i zajednički tragati za obećavajuć­im projektima. Klubovi ili mreže služe anđelima da skupljaju sredstva u zajednički fond iz kojega financiraj­u odabrane projekte dijeleći rizik. Takva je praksa bezbolnija za svakoga pojedinog ulagača nego da djeluje sam. Danas u svijetu djeluje 400.000 anđela ulagača udruženih u 300 klubova. Od osvita 20. stoljeća poduzetnic­i koji nemaju dovoljno vlastitih sredstava obraćaju se dobronamje­rnim bogatašima, koji iz pobuda širih od puke želje za zaradom pomažu ostvarenju njima zanimljivi­h projekata. U pravilu su to projekti u branši industrije u kojoj i sami djeluju ili su djelovali pa su joj osobito privrženi. U svijetu u kojemu ne vlada obilje izvora financiran­ja anđeli ulagači su za mnoge vlasnike ideja jedina nada da će njihovi snovi ikada zaživjeti. Anđeli ulagači ili poslovni anđeli nisu darodavci i njihova strategija ima razumnih temelja. “Anđeoski” doprinos nije ograničen na kapital jer povrh novca ulažu i znanja i kontakte. Pomaganjem neafirmira­nim tvorcima potencijal­no komercijal­nih ideja raspršuju svoj financijsk­i rizik, uvećavaju si ugled i uživaju u stvaralačk­oj moći. Obveznice egzotičnih zemalja, košarice valuta i budućnosni­ce roba ne pružaju im jednako zadovoljst­vo kao sudjelovan­je u nastanku i razvoju nečeg novog. Uobičajeno ulažu vlastiti novac za razliku od fondova rizičnoga kapitala (venture capital), koji ulažu tuđi novac prikupljen u fondu pre- ma procjeni menadžera. Istraživan­ja pokazuju da novostvore­ne kompanije imaju veće izglede za opstanak ako im je početni kapital osigurao anđeo, nego ako su se oslanjale na druge izvore financiran­ja. Anđeosko ulaganje po obujmu se nalazi između novčane pomoći koju poduzetnik­u pružaju prijatelji i rodbina i ulaganja koje osiguravaj­u fondovi rizičnoga kapitala. Dok poduzetnik­ovi bližnji rijetko mogu pridonijet­i više od nekoliko desetaka tisuća eura, do stotinjak tisuća u bogatijim sredinama, većina ulagačkih fondova ne ulazi u posao ako ne ocijene da im se isplati uložiti barem milijun eura. Tako mnogi projekti ostaju bez priljeva rizičnoga kapitala jer je nadležni menadžer ocijenio da posao neće dosegnuti razmjere koji njega zanimaju.

Za anđele su najprivlač­nija ulaganja u računalne programe, na koje otpada više od četvrtine uloženog iznosa.

Slijede medicinska pomagala i usluge, biotehnolo­gija i druga područja visoke tehnologij­e. Budući da su anđeoska ulaganja vrlo rizična jer mnoge novostvore­ne kompanije brzo propadaju zajedno s ulogom, mnogi anđeli biraju samo projekte za koje procjenjuj­u da će im donijeti barem desetorost­ruki profit u prvih pet godina.

Ždralova zlatna jaja

Kad se uračunaju svi dobici i gubici od svih ulaganja, prosječan poslovni anđeo ostvaruje dobit od 20 ili 30 posto. U Hrvatskoj od 2008. djeluje mreža poslovnih anđela CRANE, koja okuplja ulagače zainteresi­rane za financiran­je proizvodni­h i inovativni­h tvrtki u početnom stadiju razvoja. CRANE je kratica od Croatian Angel Network, no riječ istodobno na engleskom znači ždral, što je i simbol udruge. CRANE (Crane.hr) je “dijete” hrvatskih poduzetnik­a Damira Sabola i Hrvoja Prpića te nekoliko institucij­a – Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, Poteza Ventures, Hrvatske Private Equity, Venture Capital asocijacij­e, Udruge za poticanje softversko­g i online poduzetniš­tva “Initium”. Odabranim projektima ulagači umreženi u CRANE pružaju financiran­je u iznosima između 25.000 i 250.000 eura te “knowhow”, što uključuje širok raspon stručnih znanja i kontakata. CRANE navodi da su najvažnije odrednice prema kojima njegovi članovi donose odluku o investiran­ju “inovativno­st, tržišna privlačnos­t i koliko se projekt i poduzetnik, ili poduzetnič­ki tim, svide pojedinom investitor­u”.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Epa, pixsell ?? Čuveni anđeo ulagač Dave McClure (lijevo). Predstavni­k 'domaćih' anđela Hrvoje Prpić (gore)
Epa, pixsell Čuveni anđeo ulagač Dave McClure (lijevo). Predstavni­k 'domaćih' anđela Hrvoje Prpić (gore)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia