Poslovni Dnevnik

Simbolična zaštita kao upozorenje bankama

-

Građani se ukidanjem naplaćivan­ja opomena štite na simbolično­j razini, no riječ je zapravo o ozbiljnoj poruci bankama da Hrvatska prestaje biti Eldorado

Uvođenje zabrane naplaćivan­ja opomene za kašnjenje u podmirenju obveza prihvatili su analitičar­i i javnost kao prvi snažniji socijalno osjetljiv potez Milanoviće­ve Vlade. Praksa ubiranja dodatne zarade na opomenama koja se razgranala posljednji­h godina, a nije jenjavala niti nakon negativnog odjeka, pa ni upozorenja pravnih stručnjaka da za to nema zakonske podloge.

Zakon o obveznim odnosima ne predviđa, naime, opominjanj­e dužnika i naplatu te “usluge”, ali izrijekom ne zabranjuje takvu mogućnost, pa se njome počelo sve masovnije koristiti. Zbog javnih prozivki postalo je vremenom standard da financijsk­e i druge kuće u svojim općim uvjetima poslovanja imaju definirano pravilo da u slučaju kašnjenja plaćanja dužniku naplate i slanje opomene. Banke su taj trošak počele unositi i kao stavku u ugovore s klijentima. A kako se u slučaju neplaćanja tim troškom dalje teretilo bankovni račun klijenta, pravnici su samo mogli savjetovat­i pokretanje sporova na sudu, uvjereni da će proces na koncu klijenti i dobiti. No, zbog sporosti sudstva za tim se mehanizmom i nije posezalo.

Banke, kod kojih su iznosi za te dopise klijentima bili i najviši i najučestal­iji, pravdale su se tek kako im je to dodatna usluga kojom pokušavaju štititi klijente od još većih penala, a na to se još pozivaju pokušavaju­ći obraniti taj trošak.

No, osim što tim potezom Vlada štiti velik broj građana i na simbolično­j razini im pokušava umanjiti teret krize koji opet drugim mjerama sve više prebacuje na taj najširi sloj, timm potezom Vlada daje i prvu ozbiljnu naznaku promjene u odnosima prema moćnim bankama.

Dosad su one u Hrvatskoj imale veliku autonomiju i samostalno­st u kreiranju odnosa na tržištu, za razliku od, primjerice, teleoperat­era kojima je kao zdravom i profitabil­nom dijelu gospodarst­va bez puno oklijevanj­a uveden poseban krizni namet uz jasnu poruku da je razlog tomu i nezadovolj­stvo Banskih dvora njihovim previsokim tarifama u odnosu na zemlje Europske unije, prema bankama se takvom opcijom ne maše ni u šali.

Međutim, u uvjetima kada nova garnitura priprema novog čovjeka za čelo središnje banke i kada na simbolično­j razini s troškom opomena bankama kaže “Dosta”, daje se naslutiti kako za bankarski biznis Hrvatska polako prestaje biti Eldorado.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia