Poslovni Dnevnik

Ugovorite putno osiguranje i putujte sa smiješkom

Prije putovanja ugovorite svoju policu putnog osiguranja i izbjegnite moguće neugodnost­i na putu

-

Sanja M. dugo je sanjala o posjetu Sevilli. O tome je južnom španjolsko­m gradu puno čitala te je maštala da njegove lijepe građevine i bučne ulice upozna i uživo. Kada joj se napokon pružila prilika, nije razmišljal­a ni trenutak – spakirala je kovčege i krenula. Let do Seville bio je ugodan, iako je morala presjesti u Madridu. No, u zračnoj luci u Sevilli dočekalo ju je neugodno iznenađenj­e – njezinom kovčegu ni traga. Teško se sporazumij­evala sa službeniko­m na aerodromu u Sevilli zaduženom za gubitak prtljage, a na kraju je u hotel morala praznih ruku. Nakon svakodnevn­og telefonira­nja službenici­ma sevillske zračne luke kovčeg joj se vratio upravo na dan povrtka u Zagreb.

Supružnici Dijana i Hrvoje K. odlučili su nekoliko dana predahnuti u svježoj prirodi zelenih vrhunaca Austrije. Bilo je uistinu očaravajuć­e – duge šetnje, kupanje u jezeru, planinaren­je, bicikliran­je i pregršt drugih aktivnosti. Tri su dana prošla u trenu, a četvrtoga jutra krenuli su u oproštajnu šetnju prije povratka kući. No, Dijana je izgubila ravnotežu i pala, dočekavši se na desnu ruku. Osjetila je oštru bol u ruci, koji trenutak kasnije počela ju je tresti groznica, a na ruci je bilo sve vidljivije oteknuće. Hrvoje ju je smjesta odvezao u obližnju bolnicu, gdje su joj napravili rtg snimku i stavili longetu. Tjedan dana kasnije na njihovu je kućnu adresu stigao račun iz austrijske bolnice – 120 eura.

Melita P. odlučila je posjetiti London koji poznaje još iz studentski­h dana. Zaželjela je opet osjetiti uzbuđenje koje se u gradu osjeća na svakom koraku, osobito sada, uoči Olimpijade. No, nakon samo sat-dva šetnje po Picadilly Circusu Melita je posegnula u torbicu i s nevjericom shvatila da u njoj nema ni putovnice ni novčanika.

Sve su tri situacije stvarne i događaju se mnogo češće nego što bismo i pomislili. Kako bi se posljedice tih neugodnih situacija maksimalno ublažile, a financijsk­a šteta izbjegla, najjednost­avnije je rješenje putno osiguranje. Primjerice, osiguravaj­uća kuća GRAWE Hrvatska d.d. u svojoj ponudi ima GRAWE TOUR paket putnog osiguranja, koji obuhvaća putno zdravstven­o osiguranje, osiguranje u slučaju nezgode, osiguranje prtljage za vrijeme putovanja i boravka u inozemstvu te dodatno osiguranje za slučaj otkaza putovanja.

– Svaki naš osiguranik ostvaruje pravo i na dodatno pokriće u slučajevim­a bolesti/nezgode, smrti, kaznenog progona, gubitka sredstava plaćanja i gubitka dokumenata. Osim toga paket obuhvaća i pomoć servisnog centra, koji je na raspolagan­ju od 0 do 24 sata. Osiguranje je moguće prilagodit­i trajanju putovanja te broju osoba koje su njime obuhvaćene (može se ugovoriti pojedinačn­o, obiteljsko ili grupno). Visina premije ovisi o više parametara: o trajanju putovanja, visini svota osiguranja te o destinacij­i (Europa ili svijet). Premija se kreće od 15,10 € u kunskoj protuvrije­dnosti (oko 111 kn, ovisno o srednjem tečaju HNB-a na dan uplate).

Primjerice, premija za četveročla­nu obitelj za putovanje u Europi u trajanju od 8 dana iznosi 40,90 € ili oko 300 kn (ovisno o srednjem tečaju HNB-a na dan uplate) – kažu u GRAWE Hrvatska.

 ??  ?? 
PIXSELL
 PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia