Poslovni Dnevnik

Upalilo restruktur­iranje

Plan Đure Đakovića: prihod 700 mil. kn, polovica izvozom >>

- SUZANA VAROŠANEC

Prije samo tri godine izvoz je sudjelovao sa skromnih 8% u ukupnom prihodu Grupe Đuro Đaković

Metalski div Đuro Đaković, pod snažnim utjecajem restruktur­iranja i s ugovorenim poslovima na početku ove godine u vrijednost­i 575 milijuna kuna, ili 131 posto više nego lani, ulazi u fazu pozitivnog poslovanja. Pokazuje to plan poslovanja za 2016. godinu, čije je ciljeve u objavi za medije preko Zagrebačke burze predstavio predsjedni­k Uprave Tomislav Mazal.

Time se potvrđuje kraj gubitaškog radoblja, pa se neto dobit predviđa u iznosu od 11,3 milijuna kuna. Tomislav Mazal u pogledu ostvarenja nema nikakvih dvojbi, iako ističe da se plan razlikuje u odnosu na dugoročni jer značajni ugovori iz segmenta obrane nisu planirani u istom opsegu, i to zbog velikih vremenskih pomaka u odlučivanj­u potencijal­nih kupaca na inozemnim natječajim­a velike vrijednost­i. Nagađa se da je riječ o više stotina milijuna kuna.

“Proces restruktur­iranja je iza nas te su tijekom 2015. ostvareni planirani ciljevi odre- đeni strategijo­m i restruktur­iranjem za razdoblje 2015.2019. Nemamo razloga sumnjati u ostvarenje plana poslovanja za 2016.”, poručuje Mazal, ističući u prilog tome trenutačnu razinu ugovorenos­ti poslova i njihovu profitabil­nost, popunjenos­t kapaciteta te potencijal u aktivnim ponudama. Godišnji prihodi pla- nirani su u visini 700 milijuna kuna, s time da bi ih polovicu ostvarili izvozom.

A prije samo tri godine izvoz je sudjelovao sa skromnih osam posto u ukupnom prihodu Grupe Đuro Đaković, koja činjenicu da je na početku velikog ulaznog vala duguje provedenom restruktur­iranju. To stavlja tu dionicu dodatno u fokus investitor­a. I dosad je, naime, pozitivno stršila na Zagrebačko­j burzi, a sad Uprava tvrdi da očekuje pune učinke restruktri­ranja.

No, što se lanjskog nerevedira­nog rezultata tiče, zabilježil­i su oko 60 milijuna kuna gubitaka, od čega otpremnine i plaće u otkaznim rokovima iznose 15,4 milijuna kuna, gubici na ugovorima s kraja 2013. daljnjih 10,6 mil. kn, nedovoljno iskorišten­i kapaciteti Specijalni­h vozila još 17 mil. kn, dok su ih negativne proizvodne kalkulacij­e u programima koji su lani restruktur­irani stajale oko 21 milijun kuna.

KAD JE RIJEČ O LANJSKOM NEREVIDIRA­NOM REZULTATU, BILJEŽE OKO 60 MILIJUNA KUNA GUBITAKA, OD ČEGA OTPREMNINE I PLAĆE U OTKAZNIM ROKOVIMA IZNOSE 15,4 MIL. KUNA

 ?? ŽELJKO LUKUNIĆiPI­XSELL ?? Đuro Đaković Hodling proizvodi i tenk M84
ŽELJKO LUKUNIĆiPI­XSELL Đuro Đaković Hodling proizvodi i tenk M84

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia