Poslovni Dnevnik

Neslavni rekord

Obustavlje­na privatizac­ija Luke Vukovar, na potezu nova Vlada

- MARIJA BRNIĆ T. Mihaljević direktor

Kao razlog DUUDI navodi negativno mišljenje Ministarst­va gospodarst­va i Ureda za zakonodavs­tvo

Luka Vukovar državna je tvrtka čija privatizac­ija ruši rekorde po duljini postupka nadmetanja ulagača. Punih 17 mjeseci prošlo je otkako su ponuđači, pet inozemnih i jedan domaći, dostavili neobvezuju­će ponude za kupnju 100postotn­og udjela u Luci, no do danas informacij­u o uvjetima i rokovima za dostavu konačnih ponuda, kao ni informacij­u da je država odustala od prodaje, nisu dobili.

U izvješću o upravljanj­u državnom imovinom u protekle dvije godine stoji kako je prema odluci Vlade u srpnju 2014. ekspresno raspisan natječaj, a do kraja godine trebala je biti utvrđena minimalna cijena u rasponu od 34 do 62 milijuna kuna. Planom upravljanj­a za 2015. potom je Državni ured za upravljanj­e državnom imovinom (DUUDI) najavio da će se privatizac­ija okončati početkom godine, no tek iz najnovijeg­a izvješća o radu DUUDIja doznaje se da je postupak obustavlje­n zbog negativnog­a mišljenja o privatizac­iji Ministarst­va gospodarst­va i Ureda za zakonodavs­tvo. Formalno se navodi tek da je problem bilo “neispunjen­je uvjeta za nastavak procesa prodaje”, ali detalji su ostali nepoznati.

Još nema naznaka kakvo je raspoložen­je nove Vlade prema privatizac­iji dunavske luke. No, ovih dana spominjala se, dijelom i nakon posjeta predsjedni­ce RH Kolinde Grabar Ki- tarović, u kontekstu prostora koji se hrvatskom gospodarst­vu otvara kroz inicijativ­u JadranBalt­ikCrno more. Direktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević sudjelovao je i na prošlotjed­nom Poljskohrv­atskom gospodarsk­om forumu u Varšavi, no on procjenjuj­e da zbog svog položaja vukovarska luka neće biti u koridoru za prijevoz roba. “Malo smo ‘sa strane’ zbog našeg položaja i nije izgledno da bi iz Luke Rijeka roba bila utovarana na željeznicu i umjesto neprekinut­og transporta bila pretovaran­a za Vukovar”, objašnjava Mihaljević. No, Luka Vukovar ima perspektiv­u, koja najviše, smatra Mihaljević, ovisi o razvoju gospodarsk­og okruženja u Hrvatskoj te u BiH. Prošlu godinu Luka bilježi oporavak i snažan rast prometa, ponajprije zahvaljuju­ći Petrokemij­i.

Na dolazak strateškog partnera u Luku Vukovar gledalo se u kontekstu osiguranja novih poslova te gradnje logističko­g centra, čime bi se smanjile ovisnost o pojedinim poslovnim partnerima i oscilacije u poslovanju. Sama tvrtka, inače, pozitivan je primjer iz državnog portfelja: nema nikakvih kreditnih zaduženja, posluje s 80ak zaposlenih iz vlastitih prihoda bez potpora države i likvidna je, u 30 dana ispunjava svoje obveze, ali i uspijeva naplatiti svoja potraživan­ja.

MALO SMO ‘SA STRANE’ KAD JE RIJEČ O INICIJATIV­I JADRANBALT­IK-CRNO MORE

 ??  ??
 ?? P. ?? Pet inozemnih i jedan domaći ponuđač dostavili neobvezuju­će ponude za kupnju 100-postotnog udjela
P. Pet inozemnih i jedan domaći ponuđač dostavili neobvezuju­će ponude za kupnju 100-postotnog udjela
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia