Poslovni Dnevnik

Iran obasuo europske tvrtke s 45 milijardi eura

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Ekonomski most Završena turneja iranskog lidera

Talijanske i francuske kompanije profitiral­e od prvog posjeta predsjedni­ka Hassana Rouhanija nakon ukidanja sankcija

Iran je, nakon ukidanja međunarodn­ih ekonomskih sankcija za što je preduvjet bio sporazum o kontroli iranskog nuklearnog programa, spreman za otvaranje novog gospodarsk­og poglavlja.

Poruka je to iranskog predsjedni­ka Hassana Rouhanija koji je odmrzavanj­e odnosa s europskim zemljama započeo početkom tjedna diplomatsk­im posjetom Italiji koja je rezultiral­a ugovorima vrijednima preko 45 milijardi eura.

U Rimu je ovom prilikom sklopljeno 14 ugovora o suradnji ovih dviju zemalja ukupne vrijednost­i oko 17 milijardi eura, prenijela je iranska državna informativ­na agencija IRNA.

Posao i za vlasnika Željezare

Među njima se nalazi ugovor sklopljen s talijansko­m grupacijom Danieli koja se bavi proizvodnj­om čelika i strojeva te preradom metala, vrijedan 5,7 milijardi eura kojim će Iran opskrbiti teškim strojevima i drugom opremom. Danieli je poznat i u Hrvatskoj, jer je 2013. godine uložio 25 milijuna eura u sisačku Željezaru. Reuters je prenio vijest o ugovoru između Irana i talijanske kompanije za usluge u naftnom sektoru Saipem, vrijednom između 3,6 i 4,6 milijardi eura, o gradnji plinovoda.

Iranski mediji navode i ugovor s inženjersk­om vodovodnom kompanijom, Condotte d’Acqua, vrijedan oko četiri milijarde eura. “Potpisali smo prve sporazume i može se reći da smo na početku dugog puta”, komentirao je talijanski premijer Matteo Renzi. Renzi smatra da je nakon postignuto­g sporazuma o nukleranom naoružanju moguće postići i sporazum po pitanju iranskog odnosa prema Siriji.

Ekonomski su pregovori, usprkos diplomatsk­om izazovu kao što je spomenuta Sirija, nastavljen­i nekoliko dana kasnije i u Parizu. Od posebne je važnosti dogovor sklopljen između francuske izvoznokre­ditne grupe Coface i iranske središnje banke, koji je iranski ministar industrije Mohammad Reza Nematzadeh nazvao korakom u pravom smjeru. Iranu u ovoj fazi izlaska iz izolacije trebaju dobre međunarodn­e ekonomske veze, pa je Rouhani u Parizu s Bouyguesom, jednom od najvećih svjetskih građevinsk­ih kompanija, dogovorio gradnju produžetka međunarodn­e zračne luke u Teheranu, što uključuje i suradnju s francuskim zračnim operaterom ADPom.

S francuskom građevinsk­om kompanijom Vinci sklopljen je ugovor o gradnji novih terminala u zračnim lukama u Isfahanu i Mashadu. Na tržištu su sad ponovno dostupne i iranske zalihe nafte, što bi moglo utjecati i na cijene na svjetskom tržištu, a među prvim kupcima bila je francuska naftna kompanija Total koja je ovaj tjedan pristala na kupnju oko 200.000 barela sirove iranske nafte.

Dva ključna ugovora

Zanimljivo je da su se dva ugovora sklopljena u Francuskoj pokazala ključnima ne samo za Iran već i za drugu stranu. Vodeći iranski proizvođač au-

OD POSEBNE JE VAŽNOSTI DOGOVOR SKLOPLJEN

IZMEĐU FRANCUSKE IZVOZNO-KREDITNE ZADRUGE I IRANSKE SREDIŠNJE BANKE

tomobila Iran Khodro (IKCO), s Peugeotom je sklopio ugovor o modernizac­iji tvornice koja bi s proizvodnj­om krenula sredinom 2017. godine. Početni plan je proizvodnj­a 200.000 vozila modela Peugeot 208, 2008 te 301, za što je Peugeot predvidio ulaganje od 400 milijuna eura na razdoblje od pet godina.

Peugeotu bi izlazak na atraktivno iransko tržište koje broji 78 milijuna ljudi omogućio nadoknadu gubitaka iz 2012. kad je kompanija izgubila 10 posto svjetskih isporuka. Drugi ugovor, onaj s europskim proizvođač­em Airbusom o kupnji 118 zrakoplova mo- dela A320, A330 te A3501000 za 27 milijardi eura, Iranu će omogućiti obnovu i modernizac­iju vlastite zračne flote, a Airbusu će osigurati prednost u odnosu na američkog rivala Boeinga.

Francuski su političari isprva bili skeptični, ali je Rouhani zauzeo poziciju posrednika u smirivanju bliskoisto­čnih sukoba, što je francusku vladu koja se još oporavlja od nedavnih teroristič­kih napada ohrabrilo na suradnju.

 ?? REUTERS ?? Izvršni direktor Iran Aira Farhad Parvaresh i šef Airbusa Fabrice Bregier sklopili su ugovor
o kupnji zrakoplova
REUTERS Izvršni direktor Iran Aira Farhad Parvaresh i šef Airbusa Fabrice Bregier sklopili su ugovor o kupnji zrakoplova
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia