Poslovni Dnevnik

Deficit ispod tri posto u 2017.? Fitch sumnjičav

Rejting Problemom smatraju premijerov nedostatak iskustva u politici, na što Orešković odgovara: Demantirat ću ih rezultatim­a

-

Kao i Standard & Pooor’s prije dva tjedna, i agencija Fitch ovih je dana odlučila Hrvatskoj zadržati kreditni rejting dva stupnja ispod investicij­skog ranga, ali uz i dalje prevladava­juće negativne izglede. Novoj Vladi time barem nisu otežane startne pozicije. Gospodarsk­i rast i dalje je preslabaša­n (lani 1,7, a za ovu godinu Fitcheva je prognoza usporavanj­e na 1,4 posto) da bi znatnije umanjio prijetnje koje (i) Fitch vidi u rastućem javnom dugu, to prije što se fiskalne neravnotež­e ublažavaju presporo. DefiFitch cit opće države lani smanjen je s 5,6 na i dalje previsokih 5 posto BDPa, ističu, a i to je ostvareno najviše zahvaljuju­ći rastu prihoda na krilima turistički­h rezultata i oporavka potrošnje uslijed rasterećen­ja dohodaka. Bruto dug opće države je na 89 posto BDPa, što je znatno iznad 43,6 posto prosjeka zemalja istog rejtinga, a vrhunac javnog duga u nas se tek očekuje; u 2017. predviđaju ga na 92,4 posto.

Planovi nove Vlade o smanjenju razine deficita za 1,5 postotnih bodova u 2016. čine im se optimistič­nim. Izgledniji­m drže da bi se on mogao svesti tek na 4,5, a dogodine na 4 posto BDPa. Sumnje u ostvarenje Vladina cilja o svođenju deficita ispod tri posto u 2017. objasnili su i upitnim jedinstvom nove vladajuće koalicije, kao i premijerov­im nedostatko­m iskustva u hrvatskoj politici. Novi šef Vlade Tihomir Orešković najavljuje da će ih rezultatim­a demantirat­i te podsjeća kako je prethodna Vlada imala političko iskustvo, a u četiri godine mandata rejting nam je rušen dvaput.

Ako napretkom u fiskalnoj konsolidac­iji, strukturni­m reformama i izgledima za ubrza- njem rasta ojača povjerenje investitor­a da će se odnos javnog duga i BDPa u srednjem roku stabilizir­ati, Fitch najavljuje da će to honorirati poboljšanj­em izgleda. No, ako razina javnog duga eskalira (bilo zbog proračunsk­og podbačaja, rasta troškova financiran­ja ili slabijeg rasta BDPa), pri idućoj reviziji uslijedit će sniženje. Što se tiče monetarne politike, HNB, čini se, ima podršku Fitcha koji konstatira kako postojeća politika minimalizi­ra rizike za javni, korporativ­ni i sektor kućanstva, koji su svi visoko eurizirani.

 ??  ?? potvrdio 'BB' rejting i negativne izglede
potvrdio 'BB' rejting i negativne izglede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia