Poslovni Dnevnik

U Jadran treba uložiti 301 mil. kuna

Strateški plan Dokapitali­zacija je za turističku tvrtku korisnija od klasične prodaje

- MARIJA CRNJAK

Ucrikvenič­ki Jadran do 2025. godine treba uložiti oko 301,3 milijuna kuna kako bi se svi objekti podigli za zvjezdicu ili dvije, porastao prihod za 146 posto na 152 milijuna kuna, EBITDA sa sadašnjih 8 milijuna kuna na 57 milijuna kuna, a ukupna vrijednost Jadrana sa sadašnjih 155,1 milijuna na 492 milijuna kuna. Predviđa se to u Strateškom poslovnom planu društva za razdoblje 2016–2025. kojeg je za Jadran izradio Horwath HTL. Miroslav Dragičević iz Horwatha pojašnjava zašto je za Jadran dokapitali­zacija bolji model promjene vlasničke strukture od prodaje.

“Nakon izlaska iz stečaja Uprava Jadrana stabilizir­ala je poslovanje, ali je to i dalje potkapital­izirana tvrtka s velikim potencijal­om, i klasičnom prodajom ne može se postići realna vrijednost tvrtke. Dokapitali­zacija osigurava dugoročnu stabilnost tvrtke, što jamči ulazak institucio­nalnog ili privatnog investitor­a u vlasničku strukturu. Time se osigurava izravan unos kapitala u tvrtku. Kod klasične prodaje, novac bi završio u državnom proračunu i tvrtka od njega ne bi imala velike koristi”, kaže Dragičević. Prema planu, do 2021. godine 69 posto smještajni­h kapaciteta Jadrana imalo bi 4 zvjezdice. Trenutno je u tijeku investicij­ski ciklus u vrijednost­i 28,4 milijuna kuna u objektima Omorika i Varaždin kojim će se kategoriza­cija hotela podići na razinu 4 zvjezdice, a hotel Varaždin pozicionir­at će se kao lječilišni hotel.

Planom se predviđa i utjecaj razvoja Jadrana na gospodarst­vo crikveničk­e rivijere i Kvarnera prosječnim godišnjim doprinosom BDPu od 117 milijuna kuna do 2025. godine, uz generiranj­e 617 radnih mjesta.

 ?? PD ?? U tijeku investicij­ski ciklus u vrijednost­i 28,4 milijuna kuna
PD U tijeku investicij­ski ciklus u vrijednost­i 28,4 milijuna kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia