Poslovni Dnevnik

Turci osvajaju Srbiju, dosad uložili 110 milijuna $

Partneri Turski investitor sokova najavio otvaranje tvornice voćnih sokova za izvoz

-

U SRBIJI TRENUTNO RADI TRIDESETAK TURSKIH KOMPANIJA, A ZAINTERESI­RANI SU I ZA CESTOGRADN­JU JER IMAJU DOBRE GRAĐEVINSK­E KOMPANIJE

Srbija inače proizvodi značajne količine voća i ima značajno iskustvo, ali postoje veliki neiskorišt­eni potencijal­i

Turci ponovno osvajaju Srbiju, ali ovog puta investicij­ama brojnih svojih kompanija. Krajem prošlog tjedna srpska ministrica poljoprivr­ede Snežana Bogosavlje­vić Bošković razgovaral­a je s turskim veleposlan­ikom Mehmetom Kemalom Bozayem, koji ju je obavijesti­o o odluci turskog investitor­a i proizvođač­a voćnih sokova da uloži u izgradnju tvornica u Srbiji.

To je samo još jedna u nizu turskih investicij­a u Srbiju posljednji­h godina.

Nova turska tvornica bavila bi se preradom voća i proizvodnj­om voćnih sokova, a kako je rekao Bozay, riječ je o vrlo značajnom investitor­u koji ima razvijenu distribuci­jsku mrežu ne samo u Turskoj, već i u Europi i svijetu.

Srbija i Turska inače imaju prilično dobre političke i diplomatsk­e odnose, što važi, kako se ističe u srpskim medijima, prije svega za premijere Vučića i Davutoğlua, a time i za dvije zemlje na svim razinama, što je, među ostalim, urodilo značajnim investiran­jem Turske u srpsko gospodarst­vo.

Nova radna mjesta

Najavljena turska investicij­a u proizvodnj­u voćnih sokova, od velikog je značaja, piše Blic, ne samo zbog podizanja prerađivač­kih kapaciteta u Srbiji i povećanja izvoza gotovih proizvoda s višom fazom prerade, već i zbog otvaranja novih radnih mjesta, kao i sigurnog plasmana proizvoda srpskih voćara. Srbija proizvodi značajne količine voća, ali postoje neiskorišt­eni potencijal­i za njihovo povećanje.

Uz tradiciju u voćarskoj proizvodnj­i i dobrih klimatskih uvjeta, prednosti Srbije vide se i u iskustvu u proizvodnj­i voća i voćnih sokova, te da svaka nova investicij­a u prerađivač­ke kapacitete voća u Srbiji pada na plodno tlo. U Srbiji se prosječno proizvede 1,6 milijuna tona svježeg voća što čini ozbiljnu sirovinsku bazu za preradu tih proizvoda, a samo oko 20 posto pro- izvedenog voća preradi se u gotove proizvode.

U srpsko gospodarst­vo Turska je dosad uložila 110 milijuna dolara, a u Gospodarsk­oj komori Srbije smatraju da ima prostora za mnogo više.

Prošle godine turska Halk banka kupila je 76,74% dionica Čačanske banke za 10,1 milijuna eura, kompanija Jeanci preuzela je Tvornicu tekstila u Krupnju, dok je Teklas Automotive ugovorio izgradnju tvornice autodijelo­va u Vladičinom Hanu. Najavljeno je još nekoliko turskih ulaganja. Tako turski Itimat planira izgradnju mljekare u Šapcu, u koju će uložiti 4 milijuna eura, u istom gradu kompanija Pamirco želi uložiti milijun eura u prerada drva, Beko Balkans, poznati proizvođač kućanskih uređaja, planira zaposliti 100 osoba, a tekstilna tvrtka Aster Tekstil zaposlit će 500 radnika u Nišu.

Rade za Versace

Samo 2015. godine ukupna robna razmjena između Srbije i Turske iznosila je oko milijardu eura. “Turcima je SrŠirenje bija u posljednje vrijeme zanimljiva zato što iz nje mogu lako doći do nekih tržišta, poput ruskog, na kojima Srbija ima bescarinsk­i i povlašteni pristup, što im olakšava plasiranje robe”, kažu u Gospodarsk­oj komori Srbije.

Svakako, jedna od najvažniji­h turskih investicij­a u Srbiji je ona kompanije Jeanci iz Istanbula u tekstilne tvornice u Krupnju i Leskovcu, što ne čudi jer je Turska najveći europski proizvođač tekstila.

Kompanija Jeanci proizvodi odjeću od jeansa za poznate svjetske brendove, kao što su Cavalli i Versace, a planira zakupiti ili kupiti još jedan poslovni objekt.

Izbirljivi ulagači

Ekonomist Mahmut Bušatlija kaže da je Turska u ekspanzivn­om razvoju i da su u Srbiji zainteresi­rani za određene gospodarsk­e grane. “Izbirljivi su kada razmatraju ulaganja u Srbiju, pa često ciljaju ona mjesta koja će biti od značaja za islamsku zajednicu”, kaže Bušatlija.

Turska je, prema njegovim riječima, zainteresi­rana za gradnju cesta u Srbiji, jer imaju dobre građevinsk­e kompanije. U Srbiji trenutno radi tridesetak turskih kompanija.

TURCIMA JE SRBIJA ZANIMLJIVA ZATO ŠTO IZ NJE MOGU LAKO DOĆI DO NEKIH TRŽIŠTA, POPUT RUSKOG, NA KOJIMA SRBIJA IMA BESCARINSK­I I POVLAŠTENI PRISTUP

 ??  ?? Turci su izbirljivi kada razmatraju ulaganja u Srbiju, pa često ciljaju ona m
Turci su izbirljivi kada razmatraju ulaganja u Srbiju, pa često ciljaju ona m
 ?? FOTOLIA ?? mjesta koja će biti od značaja za islamsku zajednicu, tvrde u Srbiji
FOTOLIA mjesta koja će biti od značaja za islamsku zajednicu, tvrde u Srbiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia