Poslovni Dnevnik

Izvoz vojne industrije BiH dosegnut će 160 mil. €

Prodaja oružja Namjenska industrija, koja stalno raste, jedan je od sektora koji ostvaruju najbolje rezultate u vanjskoj trgovini

-

Namjenska industrija u BiH jedan je od pet sektora u kojem se ostvaruju najbolji rezultati u vanjskoj trgovini. Prema podacima Ministarst­va vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u 2015. godini za izvoz vojne opreme, naoružanja i proizvoda dvojne namjene izdano je izvoznih dozvola u iznosu 310,000.000 eura, što je dvostruko više u odnosu na 2014. godinu.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedav­ajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da je riječ o sektoru koji bilježi stalan rast.

Šarović se nada da će izvoz vojne opreme i oružja dosegnuti najmanje 55 do 60 posto od iznosa navedenog u izvoznim dozvolama, odnosno da će u vanjskotrg­ovinskoj bilanci BiH izvoz tih proizvoda iznositi više od 160,000.000 eura jer dozvole vrijede godinu dana. Šarović je podsjetio da je odnos uvoza i izvoza u tom području jedan prema četiri, dodajući da će resorno ministarst­vo kompanijam­a u sektoru vojne industrije pružiti svu potrebnu pomoć. Šarović je naveo da je pokrenuta procedura za donošenje zakona o vanjskotrg­ovinskom prometu vojne opreme i naoružanja, a posebno zakona koji se tiče proizvoda dvojne namjene. Namjera je da se procedure za dobivanje izvoznih i uvoznih dozvola skrate na pola, umjesto 60 na 30 dana, kako bi BiH kompanije bile konkurentn­e.

Džahid Muratbegov­ić, v.d. direktora Igmana iz Konjica, rekao je da je ta kompanija 2015. završila sa 101,000.000 KM prihoda, od čega oko 90,000.000 KM u izvozu. Munevera Fočo, direktoric­a UNIS – Ginexa iz Goražda, rekla je da očekivani prihod te tvrtke za 2015. godinu iznosi oko 30,000.000 KM, od čega je 80 posto ostvareno izvozom na strana tržišta.

PROCEDURA ZA DOBIVANJE IZVOZNIH DOZVOLA SKRATIT ĆE SE SA 60 NA 30 DANA KAKO BI BIH KOMPANIJE IZ VOJNE INDUSTRIJE BILE KONKURENTN­IJE

 ?? PD ?? Igman 90 posto prihoda ostvaruje u izvozu
PD Igman 90 posto prihoda ostvaruje u izvozu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia