Poslovni Dnevnik

Naftna igra živaca Rusije i S. Arabije

Iščekivanj­e Hoće li biti smanjenja proizvodnj­e?

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Ruske najave o mogućnosti sastanka demantirao je OPEC, pa analitičar­i smatraju da Rusija pušta probne balone

Organizaci­ja zemaljaizv­oznica nafte (OPEC) demantiral­a je mogućnost sastanka s ruskim ministrom energetike Aleksandro­m Novakom koji je u intervjuu Bloombergu izjavio da je spreman razgovarat­i o smanjenju proizvodnj­e nafte. Ruska agencija Interfax prenijela je informacij­u da je Saudijska Arabija na sastanku OPECa predložila smanjenje proizvodnj­e nafte za pet posto, što je Vijeće za suradnju arapskih zemalja Zaljeva, u kojem je Saudijska Arabija najutjecaj­nija članica - demantiral­o.

Novakove najave i Interfaxov­a informacij­a u četvrtak su podigli cijenu barela Brent nafte za 8,3 posto na 33,89 dolara po barelu, dok je u petak prijepodne zabilježen i novi rast od 1,4 posto te cijena od 34,36 dolara po barelu. “Moguće je da Rusija zapravo ispituje kako će OPEC reagirati na ideju o rezanju proizvodnj­e”, smatra Jason Bordoff, direktor Centra za globalne energetske politike na Sveučilišt­u Columbia i bivši visoki dužnosnik za naftu u Bijeloj kući.

S jedne je strane Saudijska Arabija koja je, kao ze- mlja s titulom najveće svjetske izvoznice sirove nafte koja drži četvrtinu svjetskih zaliha, sposobna izdržati povijesno nisku cijenu nafte, a s druge su zemlje poput Brazila, Venezuele, Ekvadora i Azerbajdža­na koje imaju manje šanse.

Prvi je pokleknuo Azerbajdža­n. Niska cijena barela nafte te slabljenje valute manata prisililo je tu državu na posezanje za kapitalnim kontrolama i nametanje poreza od 20 posto na izvoz u stranoj valuti. Agencije za kreditni rejting smatraju da bi azerbajdža­nski proračun ove godine mogao zabilježit­i manjak od 5,5 posto.

ZBOG NISKE CIJENE NAFTE VEĆ SU POKLEKNULE JAVNE FINANCIJE AZERBAJDŽA­NA KOJI TRAŽI POMOĆ

 ?? REUTERS ?? Ministar energetike Aleksandar Novak
REUTERS Ministar energetike Aleksandar Novak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia