Poslovni Dnevnik

CROBEX u siječnju u znatnom minusu

Loš start Indeks Zagrebačke burze prvi ovogodišnj­i mjesec zaključio s padom od 4,55 posto

-

Na Zagrebačko­j su burzi protekloga tjedna indeksi blago ojačali, ostvarivši dobitak drugi tjedan zaredom, no unatoč tome siječanj su završili s gubitkom većim od 4 posto.

CROBEX indeks prošloga je tjedna ojačao 0,5 posto, na 1612 boda, a CROBEX10 za 0,34 posto, na 940 bodova. Redovni promet iznosio je 64,6 milijuna kuna, što je otprilike tri milijuna kuna manje nego tjedan dana ranije. “U skladu s očekivanji­ma, negativna izvedba CROBEXa od početzavrš­ili ka godine sada je prekinuta, pa već drugi tjedan zaredom stagniraju uz pozitivan predznak. No, i protekloga tjedna prometi su bili prilično skromni, pa je u cijelom siječnju prosječno dnevno na burzi trgovano dionicama u vrijednost­i od osam milijuna kuna. Lani je u to doba bilo 10 milijuna, a preklani 11 milijuna kuna”, kaže Tajana Štriga, mlađa analitičar­ka u odjelu Ekonomskih istraživan­ja Hypo Alpe Adria banke.

Zbog oštrog pada u prva dva tjedna siječnja, indeksi su prvi ovogodišnj­i mjesec sa znatnim gubitkom – CROBEX za 4,55 posto, a CROBEX10 za 4,9 posto. “Idućih dana očekujemo sličnu situaciju na burzi kao i protekla dva tjedna. Prognoza za burzu je neutralna. Naime, dok je tehnička slika negativna zbog toga što su kratkoročn­i pomični prosjeci CROBEXa ispod dugoročnih, fundamenta­lna je pozitivna. Ujedno, Vlada je najavila privatizac­iju državnih poduzeća kako bi prikupila 500 milijuna eura u ovoj godini, što bi moglo oživjeti trgovanje”, zaključuje Štriga. pd

 ?? D. V./PIXSELL ?? Sve niži promet
D. V./PIXSELL Sve niži promet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia