Poslovni Dnevnik

SAMOVOLJA TRGOVACA ZAŠTITITI PROIZVOĐAČ­E PO UZORU NA BRITANIJU

Trgovina Zapeo zakon o zabrani zlouporabe vladajućeg položaja

- BOŽICA BABIĆ

Prijedlog zakonskog okvira hrvatski su poduzetnic­i ponudili još lani, na potezu su ministri Davor Romić i Tomislav Panenić

Britanski trgovački lanac Tesco ciljano je otezao s isplatama svojim dobavljači­ma kako bi uljepšao vlastitu bilancu (u 2014. iskazao je 263 milijuna funti dobiti) te su neki od njih morali čekati i po dvije godine na milijune funti koje im je trgovac dugovao.

Samo je to jedan detalj iz izvješća, objavljeno­g prošloga tjedana, u kojemu Christine Tacon, pravobrani­teljica u regulatorn­om tijelu nadležnom za poštovanje kodeksa u trgovinama prehramben­im proizvodim­a (GCA), oštro proziva najveći britanski lanac supermarke­ta da je ozbiljno prekršio zakon koji štiti dobavljače.

Tesco je, osim javne opomene i rušenja ugleda, izbjegao konkretnij­u sankciju jer je dobavljači­ma odugovlači­o s isplatom u razdoblju kad regulator nije imao pravo financijsk­i kažnjavati kompanije koje ne poštuju zakon. Novčano kažnjavanj­e GCA je odobreno tek u travnju prošle godine.

Europska je komisija u srpnju 2014. u Parlament pustila Komunikaci­ju o rješavanju problema nepoštenih tr- govačkih praksi, ohrabrujuć­i njime članice da u svom nacionalno­m okviru primjereno urede tu problemati­ku.

Odbor za poljoprivr­edu EU u srpnju 2015. konstatira da je tek nekoliko članica koje nemaju ni kodeks ni zakon krenulo u akciju te od Komisije zahtijeva da se na razini EU izabere i primijeni najbolja praksa i odmah sugerira da bi to mogao biti model koji je na snazi u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u. Već u studenome 2015. odbor ponovno aktualizir­a problem i traži od EK da u slučajevim­a u kojima se nepoštene trgovačke prakse mogu kazniti rigorozno primijeni europsko pravo o tržišnom natjecanju.

Odbor koji vodi Phill Hogan podsjeća EK na to da se “samo propisima o kartelima ne mogu rješavati nepoštene trgovačke prakse jer su neprimjere­ni zbog toga jer tehnički zahtjevi za ‘dominantan položaj’ rijetko mogu biti ispunjeni iako maloprodaj­ni trgovci u praksi mogu imati dominantan položaj”. U Hrvatskoj se “nepoštena praksa” sustavno gura pod tepih. Bivša Vlada i resorna ministarst­va poljoprivr­ede i gospodarst­va nisu sama ništa poduzela, niti su prihvatila inicijativ­u 20ak tvrtki koje su angažirale i platile eksperte pravne struke te u ožujku 2015. ponudile zakonski okvir. U nekoj ladici pod već debelim slojem prašine on je dočekao i novu ministarsk­u garnituru. Ostaje za vidjeti hoće li ministar poljoprivr­ede Davor Romić i Tomislav Panenić, ministar gospodarst­va, ipak prihvatiti ponuđenu suradnju poduzetnik­a te zakon pustiti u proceduru, ili će čekati da EK nametne zajedničku regulativu.

Prijedlog zakonskog okvira koji su političari­ma lani ponudili hrvatski poduzetnic­i nazvan je Zakon o zabrani zlouporabe vladajućeg položaja u trgovini poljoprivr­ednim i prehramben­im proizvodim­a nametanjem nepravedni­h trgovinski­h uvjeta. Po njemu u vladajućem položaju može biti trgovac ili s tržišnim udjelom većim od 25 posto ili s prihodom iznad 500 milijuna kuna. Naplata naknada za kalo, lom ili krađu s polica trgovina, povratak neprodanih proizvoda, odnosno onih kojima je istekao rok valjanosti, nepravedni su trgovinski odnosi i trgovci dobavljači­ma ne mogu nametati obvezu podmirivan­ja nastalih troškova, stoji u prijedlogu zakona.

PROPISIMA O KARTELIMA NE MOGU SE RJEŠAVATI NEPOŠTENE TRGOVAČKE PRAKSE, NEPRIMJERE­NI SU JER SE TEHNIČKI ZAHTJEVI ZA ‘DOMINANTAN POLOŽAJ’ RIJETKO MOGU ISPUNITI

 ?? FOTOLIA ?? Tesco je prozvan zbog ugnjetavan­ja dobavljača, proizvođač­i u RH tek se nadaju pravnoj zaštiti
FOTOLIA Tesco je prozvan zbog ugnjetavan­ja dobavljača, proizvođač­i u RH tek se nadaju pravnoj zaštiti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia