Poslovni Dnevnik

BARAŽNA VATRA PO II. STUPU SKREĆE POZORNOST S KAOSA U I. STUPU

BEZ OKOLIŠANJA

-

Prvi put otkad postoje, mirovinski fondovi u Saboru su podnijeli izvješće o poslovanju. Jest da je u pitanju ono za 2014., no dobro, uskoro na dnevni red stiže i prošla godina. Možda je to razlog zašto je sabornica bila gotovo prazna. Zato što se čeka aktualno izvješće, a ne jer zastupnike ne zanima što mirovinci rade s našim budućim mirovinama? A možda ih je samo uhvatila glad? Ipak je raport pao u nezgodno vrijeme ručka. Tko će ga znati? Popodne je ipak na finalnom glasovanju zeleno svjetlo za njihov rad dalo 109 zastupnika, uz 16 suzdržanih, s tim da nitko nije glasao protiv.

No, prilično je tiho prošao i prošlotjed­ni stručni okrugli stol na temu treba li zamrznuti (ukinuti) II. stup. Tako je to valjda u našoj zemlji kad god neka rasprava ima prefiks stručan. Većina pobjegne k’o vrag od tamjana. A to je zbilja bila šteta, jer bi oni koji zagovaraju prčkanje po drugom stupu za krpanje proračunsk­ih rupa teško mogli odgovoriti na iznesene protuargum­ente.

Da, legitimno je postavljat­i pitanja kako društva za upravljanj­e ulažu našu štednju i koliko nas to košta. No, jednostavn­o nema alternativ­e sustavu kapitaliza­cije štednje, ideji da se građani sami brinu za buduće mirovine. Barem ne financijsk­i održive opcije u kojoj svi nećemo kopati po smeću jer ćemo imati mirovine daleko ispod granice siromaštva, a koja neće rezultirat­i sigurnim bankrotom naše djece jednog dana. Zamislite hipotetsko­g radnika, nazovimo ga Marko. Naš Marko danas krene raditi za prosječnu plaću, odradi 40 godina i sa svojih navršenih 65 odlazi u mirovinu. Marko je cijeli radni vijek plaćao doprinose u omjeru 3:1, na svake tri kune uplaćene u prvi stup, na njegov račun u drugom stupu sjela je jedna kuna. Koliku će mirovinu dobiti? Uz projiciran­i realni prinos od tri posto, Markova penzija će biti 1,8:1. Za Danijela Nestića iz Ekonomskog instituta ta je računica nepobitni dokaz da drugi stup jednostavn­o za istu uplaćenu svotu daje više mirovine.

Besramne manipulaci­je

Budimo realni, baražna vatra prema II. stupu i raznorazne kreativne ideje kako ugrabiti 74 milijarde kuna koje golicaju vlastodršc­e bez obzira na stranački predznak samo je skretanje pozornosti. Pravi nered i kaos je u prvom stupu. Čak 70 posto umirovljen­ika prima mirovinu neproporci­onalno višu od one koja bi im pri- pala na osnovi uplaćenih doprinosa. Nevjerojat­nih 70 posto! Kakav je to mirovinski sustav nego apsurdan i duboko nepošten prema svima koji žele raditi i odrade puni staž, a dobit će jednako ili manje nego oni koji su išli u prijevreme­nu mirovinu ili prema posebnim zakonima? Da budemo fer, velik je tu broj onih koji su prisilno umirovljen­i nakon propasti njihovih poduzeća, što je bila neslužbena socijalna politika države. Što je sa svima ostalima? Od uvođe- nja sustava tri stupa, političke manipulaci­je s mirovinski­m pravima u prvom stupu su besramne. Gotovo svake godine imali smo zakonske izmjene koje su se svodile na dijeljenje prava šakom i kapom koja su nagrizala smisao mirovinske reforme. Stručnjaci su izračunali da je implicitni dug mirovinsko­g sustava kad se krenulo u reformu bio 3,5 iznosa BDPa, da bi reformom pao na 2,5 BDPa. U proteklih desetljeće i pol, u 20-ak intervenci­ja efekti reforme su poništeni, a dug se vratio na inicijalnu razinu.

Parazitira­nje na državi

Kad se podvuče crta, danas imamo nepošten i nakaradan mirovinski sustav koji služi za pomazivanj­e glasačke mašinerije. Posljednja u nizu bila je odluka Milanoviće­ve Vlade na odlasku o isplati božićnica.

Šuma propisa dobrim dijelom potiče nerad, neadekvatn­o kažnjavaju­ći prijevreme­na umirovljen­ja. S obzirom na demografij­u, presporo se diže dobna granica za odlazak u mirovinu. pa se gotovo cijeli javni sektor de facto tjera u mirovinu sa 65 godina na dobnoj granici kada bi mnogi, poput liječnika ili znanstveni­ka, i te kako mogli i htjeli raditi, a imali bi što za dati društvu. A gdje su mirovine po posebnim propisima, poput braniteljs­kih i raznih povlašteni­h? Dugogodišn­je kupovanje birača povlastica­ma izabranim skupinama na teret ostalih radnika zamaglilo je vezu između doprinosa i mirovine, odnosno koliko uplatiš doprinosa, toliku mirovinu imaš. Ta je veza preduvjet održivog mirovinsko­g sustava i društva čiji građani rade i doprinose, umjesto da parazitira­ju na državnim jaslama.

Zato bi prvo trebalo krenuti u sveobuhvat­no pospremanj­e nereda koji vlada kad su posrijedi mirovine koje se ispla- ćuju iz proračuna . Iz prvog stupa

bi najprije trebalo izdvojiti povlaštene mirovine da bude kristalno jasno koliki je omjer onih koji su mirovine zaradili, a koliko ostalih za koje su vrijedili neki drugi zakoni. I da, srezati prava. Suprotno izlici da se u stečena prava ne smije dirati, što je omiljena izlika koja se spremno vadi iz rukava kad je potrebno pobjeći od odgovornos­ti za reforme, stečena prava se i te kako mogu rezati, osim u slučaju da zalaze u sferu torture po tumačenju Europskog suda, kaže profesor zagrebačko­g Pravnog fakulteta Željko Potočnjak. Dakle, ostavite se drugog stupa i sredite nered u prvom!

ČAK 70% UMIROVLJEN­IKA DOBIVA NEPRORCION­ALNO

VIŠE OD MIROVINE KOJA BI IM PRIPALA NA OSNOVI UPLAĆENIH DOPRINOSA

STEČENA PRAVA SE I TE KAKO MOGU

REZATI, OSIM U SLUČAJU DA ZALAZE U SFERU TORTURE PO TUMAČENJU EUROPSKOG SUDA

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA
 ?? ANA BLAŠKOVIĆ
ana.blaskovic@poslovni.hr ??
ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia