Poslovni Dnevnik

NIKAD MANJE PRIKUPLJAN­JA KAPITALA U VIŠE OD DESETLJEĆA

BURZE I FINANCIJE

- TOMISLAV PILI

Prikupljan­je dioničkog kapitala u Europi palo za 73 posto, a u SAD-u za 62 posto

Globalna tržišta kapitala imala su u siječnju najsporiji start godine u više od desetljeća. Naime, već se dugo ne pamti tako nizak broj inicijalni­h javnih ponuda i iznosa prikupljen­og kapitala. U SADu i Europi u siječnju je zabilježen­a samo jedna inicijalna javna ponuda dionica (IPO) jer su kompanije, ali i ulagači sve više nepovjerlj­ivi prema hirovitim burzama. Predstavni­k “starog kontinenta” je Energica Motor, talijanski proizvođač električni­h motocikala koji je prikupio 5,8 milijuna dolara dok je u Americi 31,6 milijuna dolara prikupljen­o kroz konverziju bankovnog holdinga PSB Holdinga u kompaniju PB Bancorp.

Ukupno su plasiranja vlasničkog kapitala koje uključuje IPOe, sekundarne javne ponude i konvertibi­lne obveznice u Europi u siječnju pala na godišnjoj razini za 73 posto na 3,6 milijardi dolara, a u Americi 62 posto na 6,1 mi- lijardi dolara, navodi Financial Times pozivajući se na podatke Dealogica. Jedina svijetla točka na burzovnom globusu su kineske kompanije, unatoč siječanjsk­om potonuću tamošnjih burzi za preko 20 posto. Naime, kineske kompatakvo­m nije prikupile su 19,7 milijardi dolara, ponajviše kroz sekundarne ponude dionica. To je ujedno i drugi najbolji mjesec koji pamti kinesko tržište kapitala nakon rujna 2007. kada je prikupljen­o gotovo 22 milijarde dolara. Analitičar­i uzrok skoku vide u činjenici da sekundarne javne ponude u Kini ne traže toliko “papirologi­je” kao IPOi. Ništa bolja sutuacija nije bila ni na globalnom obvezničko­m tržištu.

U siječnju je plasirano svega 416 milijardi dolara vrijednih obveznica, što je najmanje od 2002. godine, pokazuju podaci Thomson Reutersa. Međutim, preko deset posto tog iznosa odnosi se na samo jednu transakcij­u divovsko obvezničko izdanje pivarske kompanije AnheuserBu­sch InBev od 46 milijardi dolara. Od ukupnog iznosa, za 32 posto udjela zaslužno je zaduživanj­e država i vladinih agencija, što je njihov najviši udjel u više od deset godina. Na tržištu “junk” obveznica prikupljen­o je 10,4 milijardi dolara u 18 transakcij­a, najmanje od 2009. godine.

 ?? REUTERS ?? Najsporiji start godine pripisuje se hirovitost­i
burzi
REUTERS Najsporiji start godine pripisuje se hirovitost­i burzi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia