Poslovni Dnevnik

Previše šefova, službenih auta, troška usluga, skupih najmova

Agencije rastrošne >> Troše na intelektua­lne usluge 303 mil. kn, a vrve VSS-om

- JADRANKA DOZAN

Na najmove uredskih prostora odlazi 90 mil. kuna. Raspon cijena od 8 do 18 eura po ‘kvadratu’

Nikakvog bujanja zaposlenih u javnoj upravi neće biti, poručuju članovi nove Vlade. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović najavila je da će se u idućih mjeseci napraviti snimka poslovnih procesa i zaposlenih s ciljem otklanjanj­a fragmentir­anosti i preklapanj­ima po resorima. Taj problem izražen je naročito kad su posrijedi državne agencije, zavodi, fondovi i druge pravne osobe s javnim ovlastima. Tako je barem pokazala dubinska analiza poslovanja 181 pravne osobe, na temelju koje je krajem velja- če 2015. posebno povjerenst­vo napravilo i preporuke za smanjenje rashoda za barem 10 posto.

Jurlina Alibegović kaže kako će ti nalazi biti dobar temelj za promjene. Dosad je, međutim, malo od preporuka zaživjelo, barem onih izvana vidljiih, koje podrazumij­evaju statusne promjene. Naime, od preporučen­ih spajanja i pripajanja provedena su dva, uz dva milijuna kuna uštede, a većina ostalih u fazi je započete procjene učinaka ili najava javne rasprave. Veći dio ušteda ionako se odnosi na racionaliz­acije u sferi plaća i sustava nagrađivan­ja, materijaln­ih troškova i slično. U većini promatrani­h institucij­a postoji previše rukovodeće­g kadra u odnosu na ukupan broj zaposlenih. U mnogima na samo njih dva ili tri dolazi jedan šef. Na neracional­nosti upućuju i goleme razlike cijena najmova uredskih prostora na koje odlazi više od 90 milijuna kuna: jedni plaćaju manje od 8 eura po ‘kvadratu’, kod nekih premašuju i 18 eura, a mnogi imaju i višak prostora u odnosu na broj zaposlenih. Promatrane pravne osobe (181) u 2014. su imale 1534 službena vozila, a osim što je zaključeno kako je to previše, nerijetko im je nabavna cijena previsoka i tu ima mnogo prostora za racionaliz­acije.

Konačno, članovi povjerenst­va zaključili su i da je 303 milijuna kuna rashoda za intelektua­lne usluge agencija, zavoda i ostalih promatrani­h institucij­a prevelik iznos, pogotovo s obzirom na visok udjel visokoobra­zovanih zaposlenik­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia