Poslovni Dnevnik

Rukometaši i predsjedni­ca u Poljskoj odradili veliku turističku promociju

Sport i turizam Rukomet donio publicitet zbog kojeg će još Poljaka na odmor k nama

- RADMILA KOVAČEVIĆ/VL

Prošle su sezone Poljaci u nas ostvarili više od 4,5 miljuna noćenja. Rast očekujemo i ove godine, kaže šef tamošnjeg ureda HTZ-a

Rukometna bronca Hrvatskoj je u Poljskoj priskrbila sjaja kao da je riječ o čistom zlatu. Unatoč gorčini zbog poraza reprezenta­cije domaćina, poljski su mediji danima o našoj zemlji pisali u pozitivnom kontekstu, kao o “Velikoj Hrvatskoj”, a pun pogodak ispao je i posjet hrvatske predsjedni­ce, koja je tamošnje medije osvojila spontanošć­u.

Hrvatski turistički radnici zadovoljno priznaju da su rukometaši i predsjedni­ca Kolinda GrabarKita­rović u Poljskoj za naš turizam odradili pozamašan posao.

Istini za volju, i bez toga je hrvatskom turizmu išlo od- lično na poljskom tržištu. Od 2005. godine broj se poljskih turista na odmoru kod nas zamalo udvostruči­o. Poljaci danas pušu za vrat Česima, koji su po brojnosti u skupini top pet domaćeg turizma. Lani je našu zemlju za odmor izabralo oko 725.000 čeških turista, a Poljaka je istodobno bilo respektabi­lnih 664.000.

“Lanjske su sezone posljski gosti kod nas ostvarili nešto više od 4,5 miljuna noćenja, što je zavidan rast u usporedbi s 2005., kad smo imali 370.000 turista iz Poljske i 2,5 milijuna noćenja. Rast turističko­g prometa iz Poljske očekujemo i ove godine, Hrvatska je među najpopular­nijim ljetnim odredištim­a Poljaka, a rukomet i posjet predsjedni­ce imali su fantastiča­n publicitet i zasigurno će biti dodatni impuls”, uvjeren je Bojan Baketa, direktor predstavni­štva Hrvatske turističke zajednice u Poljskoj.

I novom je ministru turizma Antonu Klimanu jasno da su sportaši ponajbolji promotori turizma, pa je kaubojima i čestitao i zahvalio.

Pozitivno ozračje oko Hrvatske, koje su u Poljskoj stvorili naši rukometaši, pada na plodno tlo, to više što naša zemlja i inače zadovoljav­a najvažnije zahtjeve posljskih turista; sigurna je, ima odličnu klimu i more, a unatoč više sati vožnje, u dometu je automobilo­m. Inače, godišnje na odmor u inozemstvo putuje nešto više od pet milijuna Poljaka, a Hrvatska se za mjesto broja jedan nadmeće s Grčkom, Španjolsko­m i Italijom.

 ??  ?? Poljski su mediji o našoj zemlji pisali u pozitivnom kontekstu, a hrvatska predsjedni­ca osvojila ih je spontanošć­u
Poljski su mediji o našoj zemlji pisali u pozitivnom kontekstu, a hrvatska predsjedni­ca osvojila ih je spontanošć­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia