Poslovni Dnevnik

Javni dug Makedonije dosegnuo 47% BDP-a

Krediti Vlada ne brine i tvrdi da je Makedonija četvrta najmanje zadužena zemlja u Europi

-

Javni dug Makedonije, koji je krajem 2015. dosegnuo 4,2 milijarde eura, odnosno 47 posto BDPa, nastavit će rasti i 2018. i preskočit će “crvenu liniju” od 50 posto. Međutim vlada smatra da to nije zabrinjava­juće. U analizi Televizije Telma navodi se da je makedonska vlada za samo tri mjeseca povećala javni dug za 283 milijuna eura, odnosno da je samo u posljednje­m tromjesečj­u prošle godine udio duga u BDPu povećan za 3,1 posto.

Prema podacima Ministarst­va financija, od 2006. makedonski javni dug povećao se za 2,4 milijarde eura. Vlada je povećala vanjska zaduživanj­a na razini od 2,8 milijardi eura, ali je povećala i dug domaćim kreditorim­a na 1,3 milijarde eura.

U poslednjem tromjesečj­u 2015, država je uzela 270 milijuna eura emitiranje­m euroobvezn­ica i isplatila dospjeli dug za ranije emitirane euroobvezn­ice od 150 milijuna eura.

Brojke još pokazuju da su u poslednja tri mjeseca prošle godine dugovi središnje vlade, javnih fondova i općina povećani za 217 milijuna eura, čime se udio državnog duga u BDPu sa 36 posto na kraju rujna povećao na 38,4 posto 31. prosinca.

Prema fiskalnoj strategiji, dug javnih poduzeća, državnih insitucija i općina nastavit će rasti i do 2018. godine dosegnut će 5,6 milijardi eura, odnosno 52,4 posto BDPa, navodi se u dokumetu makedonske vlade. Povećani dug će, kako navodi Televizija Telma, biti rezultat novih zaduživanj­a koja će biti teška dvije milijarde eura. Vlada Makedonije, dodaje se u analizi, tvrdi, međutim, da je Makedonija četvrta najmanje zadužena zemlja u Europi.

 ?? PD ?? Do 2018. javni dug Makedonije iznost će 52,4% BDP-a
PD Do 2018. javni dug Makedonije iznost će 52,4% BDP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia