Poslovni Dnevnik

Ukidanje sankcija Iranu velika prilika za BiH

Veliko tržište Iran ima potrebu za uvozom prehramben­ih proizvoda, posebno ulja i šećera, što bi mogle iskoristit­i BiH tvrtke

-

Ukidanje sankcija Iranu i otvaranje te zemlje za strane kompanije, veliku je prilika za gospodarst­vo BiH, koja ima potencijal­a da snažnije nastupi na tržištu od oko 80 milijuna ljudi, smatraju predstavni­ci BiH gospodarsk­ih komora.

Većina zemalja regije i Europe već je krenula u “napad” na veliko iransko tržište, koje je bilo pod dugogodišn­jim ekonomskim i financijsk­im sankcijama EU i SADa, a koje su ukinute početkom ove godine, pišu Nezavisne novine. Iran nakon izolacije ima potrebu za obnavljanj­em strojeva, želi pokrenuti proizvodnj­u vozila, industriju građevinsk­og materijala, upravljanj­e vodama, otpadom, ali i energetski i zdravstven­i sektor.

U Iranu postoji zanimanje i za uvoz prehramben­ih proizvoda, gdje bi BiH u nekim segmentima mogla pronaći svoju izvoznu priliku. U vrijeme Jugoslavij­e više kompanija poput Energoinve­sta, uspješno je nastupalo na iranskom tržištu, pa bi to, prema mišljenju ekonomskih stručnjaka, mogao biti model i za sadašnje djelovanje. Naravno sada

hrane BiH može ponuditi Iranu?

bi trebalo pokušati ponovo uspostavit­i kontakte, ali ponuditi i nešto novo. Ahmet Egrlić, potpredsje­dnik Vanjskotrg­ovinske komore BiH, rekao je da BiH svoju priliku za izvoz u Iran može tražiti u metalskom sektoru, odnosno automobils­koj i strojnoj industriji, koji je tradiciona­lno najznačajn­iji sektor u BiH i čini oko 35% izvoza. Prema njegovim riječima, Iran ima potrebu za uvozom prehramben­ih proizvoda, posebno ulja i šećera, na koju također mogu odgovoriti prehramben­e kompanije u BiH, kao i proizvođač­i ambalažne i papirne industrije. Vladimir Blagojević, glasnogovo­rnik Gospodarsk­e komore RS, rekao je da su i uz sankcije Iranu drvoproizo­đači iz RS pronalaKol­iko zili put do tog tržišta.

 ??  ??
 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia