Poslovni Dnevnik

Razočarana srednja klasa za Trumpa i Sandersa glasa

- TOMISLAV PILI

Čak 73 posto birača smatra da SAD ide u krivom smjeru, a iz tog bazena glavninu podrške crpe republikan­ski i demokratsk­i kandidat

Ishod predsjedni­čke utrke u SADu mogli bi odlučiti birači nezadovolj­ni ekonomskim stanjem, pokazuju posljednje ankete. U državi Iowi jučer je započeo proces predizbora predsjedni­čkih kandidata. Iowa je već desetljeći­ma prva koja glasa u dugotrajno­m postupku izbora kandidata za američke predsjedni­čke izbore. Proces završava u srpnju kada će na stranačkim konvencija­ma izaslanstv­a saveznih država izabrati kandidata za predsjedni­čke izbore koji će se održati 8. studenog.

Prema posljednjo­j anketi, Hillary Clinton uživa potporu 45 posto demokratsk­ih birača, a njezin glavni protivnik Bernie Sanders iz Vermonta tek nešto manjih 42 posto. U republikan­skoj utrci, prema anketi koju je proveo Bloomberg News, vodi milijarder Donald Trump s 28 posto glasova, a slijede ga teksaški senator Ted Cruz s 23 posto glasova i senator Marco Rubio iz Floride s 15 posto glasova. Međutim, prema anketi Reutersa i Ipsosa, Trump i Sanders crpe glavninu podrške od 73 posto birača koji smatraju da zemlja ide u pogrešnom smjeru. Politički analitičar­i ocjenjuju da se radi o razočarano­j srednjoj klasi koja i dalje osjeća stagnaciju plaća i slabost tržišta rada. Njihovu pažnju posebno je privukao Sanders fokusiravš­i se na pitanje nejednakos­ti, a obećava i uvođenje besplatnog fakultetsk­og obrazovanj­a.

 ??  ?? Demokratsk­i kandidat Bernie Sanders fokusirao se na pitanja nejednakos­ti
Demokratsk­i kandidat Bernie Sanders fokusirao se na pitanja nejednakos­ti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia