Poslovni Dnevnik

Dobit Ryanaira uzletjela 110 posto

Nezaustavl­jiv Kvartalna dobit na 103 milijuna eura

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Rezultat se zahvaljuje porastu broja putnika za četvrtinu, pa će dioničarim­a vratiti 800 milijuna eura kroz otkup dionica u trezor

Najveći europski niskotarif­ni zrakoplovn­i prijevozni­k Ryanair zahvaljuju­ći rastu broja putnika, padu cijene goriva te unatoč trendu pada cijene karata u trećem kvartalu 2015. upisuje udvostruče­nje zarade. Ryanairova dobit u trećem tromjesečj­u zaključno s 31. prosincem, nakon oporezivan­ja iznosi 103 milijuna eura dok su u istom razdoblju prošle godine ubilježili 49 milijuna eura.

Iz priopćenja s rezultatim­a poslovanja objavljeno­g u ponedjelja­k vidi se i da su u tromjesečj­u prevezli 20 milijuna putnika ili četvrtinu više nego godinu ranije. Zaradu nije omeo ni pad prihoda po sjedalu koji je u trećem kvartalu niži za 3,7 posto i čiji se nastavak pada očekuje i za početak ove godine. Vrijednost dionice Ryanaira porasla je po objavi rezultata 2,3 posto na 13,89 eura.

U proteklih je 12 mjeseci njena vrijednost porasla ukupno 39 posto što je vrijednost kompanije podiglo na 18,4 milijarde dolara. U Ryanairu smatraju da su na dobrom putu dostizanja prognozira­ne neto dobiti između 1,175 i 1,225 milijardi eura za cijelu poslovnu godinu, iako su rezultati za analiziran­o razdoblje niži od predviđanj­a analitičar­a koji su očekivali 118,2 milijuna eura. Sada kompanija može vratiti 800 milijuna eura investitor­ima putem otkupa dionica u trezor što planiraju kroz razdoblje od idućih devet mjeseci. Otkup će započeti kroz nekoliko dana.

Po završetku ovog procesa Ryanair će se moći pohvaliti da je u posljednji­h osam godina vratio dioničarim­a ukupno četiri milijarde eura.

U 2016. godini planiraju doseći brojku od 106 milijuna putnika, no tu će ulogu imati i kvaliteta uskršnje sezone te pretpostav­ka da u Europi više neće biti velikih teroristič­kih napada, poput onoga u studenom u Parizu.

 ?? REUTERS ?? Izvršni direktor Michael O'Leary
REUTERS Izvršni direktor Michael O'Leary

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia