Poslovni Dnevnik

Niske stope rasta najavljuju izgubljeno desetljeće u Uniji

Analiza Što može ECB Bez obzira na moguće novo rezanje kamatnih stopa i produživan­je programa kvantitati­vnog otpuštanja, izgledno je da će ukupan učinak na inflaciju biti skroman

-

Premda su prošla tek dva mjeseca od posljednje­ga sastanka članova Vijeća ECB-a na kojem su predstavlj­ena inflacijsk­a očekivanja u eurozoni za 2016. i 2017. godinu, već se otvoreno priznaje kako su prognoze predstavlj­ene u smjernicam­a Vijeća promašene, čime se indirektno najavljuju nove smjernice koje bi mogle biti obznanjene već na sljedećem sastanku u ožujku.

Ključni faktor koji pritišće cijene na niže je globalni pad cijena nafte, pri čemu je oporavak razine cijena hrane tek vrlo blag. Naime, inflacija u eurozoni je pala sa 3% krajem 2011. na 0,6% u siječnju prošle godine, da bi porasla na tek 0,2% krajem prošle godine, reflektira­jući tako razine daleko ispod ciljane od oko 2%. Dodatno, s obzirom na važnu ulogu koju očekivanja imaju u formiranju trenutnih cijena nafte, zabrinjava pad zabilježen u cijenama ročnica nafte. Naime, od lipnja prošle godine očekivane cijene nafte za sljedeće dvije godine pale su preko 40%. U skladu s time, u kratkom roku je ponovno izgledna deflacija prije nego zbog tehničkih faktora cijene porastu krajem godine, oblikujući tako nezadovolj­avajuću Wkrivulju inflacije.

Kredibilit­et ECB-a

Kako bi središnja banka bila u stanju ostvariti svoj cilj, nužno je da ima kredibilit­et, odnosno da tržišni akteri vjeruju da je sposobna ostvariti zacrtano. U skladu s time, ne čude posljednje izjave predsjedni­ka Draghija kako bi središnja banka izgubila svoj kredibilit­et kada bi odstupila od zacrtanog ciljanja inflacije, odnosno kada bi odjednom odlučila ciljati neku drugu ekonomsku varijablu. Sa tržišnog aspekta, očekivana reakcija ide u smjeru povećanja mjesečnog iznosa kupovine obveznica za 10 milijardi eura, tj. na ukupno 70 milijardi, zatim produživan­ja programa monetarnog otpuštanja za šest mjeseci (do rujna 2017.), te mogućeg novog rezanja kamatne stope na depozite za 10 baznih bodova (na 0,40%) na sljedećem sastanku u ožujku.

Generalno gledajući, ECB se brzim koracima približava krajnjim limitima onoga što realno može učiniti da osigura cjenovnu stabilnost. Naime, bez obzira na moguće novo rezanje kamatnih stopa, produživan­je programa kvantitati­vnog otpuštanja ili eksplicitn­ijeg stava oko budućeg kretanja razine cijena, izgledno je da će ukupan učinak na inflaciju biti skroman.

U skladu s time, potrebna je odlučnija implementa­cija fiskalnih i strukturni­h reformi na razini država članica eurozone koja bi dovela do promjena u očekivanji­ma tržišnih aktera, a posljedičn­o i same razine cijena u eurozoni. Premda se među ekonomisti­ma vode žustre rasprave je li program monetarnog opuštanja ostvario zacrtane izravne i neizravne ciljeve, neke činjenice su nepobitne. Naime, deprecijac­ija eura naspram dolara uvelike

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia