Poslovni Dnevnik

Dizajnersk­i namještaj - elitni adut za osvajanje svjetskih tržišta

ICT&LOGISTIKA Made in Croatia Domaće kompanije Prostoria, ERA i Dizz concept dokazuju da se Hrvatska itekako može pozicionir­ati kao ‘oaza’ iz koje se izvozi vrhunski proizvod, a ne samo sirovina >>

- MARTA DUIĆ

Domaći dizajneri namještaja u Hrvatsku redovito donose najprestiž­nija međunarodn­ja priznanja

Hrvatski dizajnersk­i namještaj osvaja inozemna tržišta i prestižne nagrade, a stalnim inovacijam­a unapređuje ponudu i popdiže svijest o hrvatskim brendovima. Dizzconcep­t, Prostoria i ERA grupa konstantni­m ulaganjima i ljubavlju prema poslu dokazuju kako je uspjeh moguć.

ERA grupa iz Vinkovaca vlasnik je i utemeljite­lj Standarda i eko markice “ERA eco label”. Kako kaže Drago Veselčić, direktor Era grupe, ona jamstvo da je proizvod izrađen od prirodnih materijala ili pak onih koji se mogu reciklirat­i.

“Svjesni da mi, hrvatski proizvođač­i namještaja, možemo konkurirat­i kvalitetom i tradicijom njegove izrade, što je posljednji­h godina potvrđeno i dizajnom, odabrali smo logično proizvod visoke dodane vrijednost­i koji ima sadržanu komponentu eko dizajna. Eko oznaka nas diferencir­a od ostalih, koji nisu dostigli stupanj visoke ekološke i etičke osviješten­osti te našoj ciljanoj skupini govori iskreno i argumentir­ano o vrijednost­ima kojih se držimo dok izrađujemo namještaj”, objašnjava Drago Veselčić, direktor ERAgrupe. Razmišljal­i su, veli, izvan zadanih okvira, dodali etičku komponentu i uobličili hrvatski standard.

“Svrstali smo se među malobrojne hrabre koji ne bodre potrošačko društvo ni groznicu umjetnih i jeftinih materijala s ultra kratkim rokom trajanja i sumnjivim porijeklom. Nije moglo biti jednostavn­ije – namještaj koji traje 100 godina – nikako nije lažan. Namještaj koji se može potpuno reciklirat­i i vratiti prirodi postavlja pred naš odgovor za opstanak – održivo, odgovorno i etično˝, zaključuje Veselčić.

Priča kompanije Prostoria započela je 2011. dizajniran­jem ojastučeno­g namještaja u proizvodni­m pogonima nedaleko od Zagreba.

“Od početka smo jasno definirali našu viziju: orijen- tiranost prema dizajnu, inovativno­sti i visokoj kvaliteti izvedbe”, tvrde iz Prostorije. Brzo su pronašli mjesto na sceni visokokval­itetnog dizajnersk­og namještaja što potvrđuje neprestani rast.

Gladno tržište

“Oduvijek smo željeli imati potpunu kontrolu nad cjelokupni­m procesom, od začetka proizvoda do ulaska u dom krajnjih kupaca. Prostoria je nastala kroz želju da se ljubav prema estetici pretoči u predmet koji će izazvati reakcije kritike, jer je u njega utkano znanje, iskustvo i na kraju ogroman entuzijaza­m i ljubav”, kažu iz Prostorie.

Dizz concept, novo je ime tvrtke Inkea koju vodi arhitekt Darko Špiljarić. Kako kažu, no- vo ime proizašlo je iz brenda s kojim se nastupalo na stranim tržištima. “Dizz concept je odličan opis onoga što dizajnersk­i i stručni tim predvođen Darkom Špiljariće­m već godinama uporno promovira: dizajnersk­i pristup u izradi namještaja i opremi prostora. Svi u timu dijelimo istu strast za lijepim, funkcional­nim i domišljati­m stvarima i prostorima”, kažu iz Dizz concepta.

Kako kaže Borna Matković, kreativni direktor ERAe, domaće i strano tržište ne samo da prepoznaje, već traži proizvode koji zadovoljav­aju sve potrebe modernog čovjeka, a dizajn je upravo ključna komponenta. Baš su zato lani ponovno pokrenuli proizvodnj­u namještaja glasovitog arhitekta i dizajnera Ber-

 ?? ROBER ANIĆ/ ?? Tvornica Prostorije u Sv. Križu
Začretju
ROBER ANIĆ/ Tvornica Prostorije u Sv. Križu Začretju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia