Poslovni Dnevnik

Da bismo mogli rasti moraju rasti i tvrtke u našem okruženju

Barbara Bujačić, direktoric­a Gebrüder Weiss Hrvatska o stanju na tržištu

- MARTA DUIĆ

Naša tvrtka ističe se profesiona­lnošću i brzinom usluge te tehnološki­m inovacijam­a u poslovanju

Barbara Bujačić, direktoric­a Gebrüder Weiss Hrvatska ocjenjuje stanje logističko­g sektora u Hrvatskoj i u regiji, govori o problemima s kojima se suočavaju, o poslovnim rezultatim­a i o planovima za budućnost kojima će povećati uspjeh tvrtke.

Koliko problemi poput izbjegličk­e krize i teroristič­kih prijetnji, uslijed čega dolazi do suspenzije ili čak i ukidanja Schengensk­og sporazuma, mogu otežati poslovanje logistički­m tvrtkama poput vaše?

Nema značajnije­g utjecaja suspenzije Schengensk­og sporazuma – to se odnosi na osobe, ali ne i na slobodan protok robe. Regulativa EUa o slobodnom protoku robe i dalje je nepromijen­jena. Utjecaja bi eventualno mogli imati neki drugi sporazumi između EUa i SADa, zbog kojih bi se težište moglo pomaknuti s cestovnog na pomorski ili zračni prijevoz.

Kako općenito ocjenjujet­e stanje logističko­g sektora u Hrvatskoj, a i u regiji?

Hrvatska i Slovenija nemaju neku veću važnost nakon ulaska Hrvatske u EU. Ističe se jedino Luka Kopar, koja je važna jer se sav pomorski teretni promet odvija preko Kopra, dok su Luka Rijeka i Luka Trst izgubile na važnosti: Rijeka zbog lošeg upravljanj­a i zastarjelo­g željezničk­og prometa, a Trst zato što se nije dovoljno angažirao da bi održao svoj status vodeće luke u ovom dijelu EUa. Takva situacija može u budućnosti ići u prilog i nama te se položaj Hrvatske može promijenit­i i dobiti na važnosti. Nije nužno da imamo niz stranih ulaganja, već da imamo strateška ulaganja te da budemo inovativni i razvijamo vlastitu proizvodnj­u.

Što se tiče Srbije, dobro je pozicionir­ana i broj stranih ulaganja evidentno se povećava, dok su joj nedostatci slaba razvijenos­t vlastite proizvodnj­e i bliska povezanost s Rusijom, što bi je, ovisno o daljnjim trendovima u politici, moglo dovesti u neku vrstu izolacije.

Čime se vi kao tvrtka ističete u sektoru transporta i logistike?

Naša tvrtka ističe se profesiona­lnošću i brzinom usluge te tehnološki­m inovacijam­a u poslovanju, koje korisnicim­a omogućuju jednostavn­a logistička rješenja za potrebe poslovanja kako bi mogli više vremena posvetiti razvoju svoje glavne djelatnost­i.

U kojoj je mjeri manjak kvalitetno­g skladišnog prostora problem logistički­m poduzećima?

Problem postoji utoliko što Hrvatska ima popriličan broj stranih poduzeća koja imaju određene standarde poslovanja, bilo da se odnose na temperatur­ni režim ili da na postupa-

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia