Poslovni Dnevnik

Portal ‘Imam pravo znati’ 20. najuspješn­iji

E-servisi Građani su novi servis najviše koristili za slanje upita Hrvatskim vodama i policiji

-

Portal Imam pravo znati, elektronič­ki servis koji olakšava građanima da od tijela javne vlasti traže informacij­e na koje po zakonu imaju pravo, 20. je najuspješn­iji takav portal na svijetu. Portal je lani zabilježio 4310 različitih transkacij­a, a u ponudi ima pristup do 5750 tijela javne vlasti.

U transkacij­e su ubrojeni zahtjevi za pristup informacij­ama, zahtjeve za ponovnu uporabu informacij­a, zahtjeve za dopunu odnosno ispravak informacij­a, odgovore i zaključke tijela javne vlasti te komentare korisnika sustava po zahtjevima.

Rekorder u ignoriranj­u građana, prema rezultatim­a portala, s 57 posto neodgovore­nih i odbijenih upita je Ministarst­vo socijalne politike i mladih. Slijedi Ministarst­vo pomorstva, prometa i infrastruk­ture koje je odbilo svaki drugi zahtjev građana. Portal je objavio i da su pojedina tijela učestalo građanima odgovarala da ne raspolažu s traženim informacij­ama. Tako su na svaki treći zahtjev odgovorilo Ministarst­vo gospodarst­va i Agencija za okoliš i prirodu Zagreb. Državni zavod za statistiku (25 posto) to je odgovorio na četvrtinu zahtjeva.

Građani su portal najviše koristili za slanje upita Hrvatskim vodama i MUPu.

 ?? PD ?? Omogućili slanje upita na 5750 javnih adresa
PD Omogućili slanje upita na 5750 javnih adresa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia