Poslovni Dnevnik

Fižulić u paklu predstečaj­a, za vrat mu sjeo i DORH

U zamci Iako je nagodba formalno sklopljena, država i dalje blokira Magmin račun

- SUZANA VAROŠANEC

Nekadašnji vlasnik Magme vjerovnici­ma jamči vlastitom imovinom pa mu u najgorem scenariju prijeti i osobni stečaj

Sprijedlog­om za otvaranje stečajnog postupka zagrebačke Magme koji je zbog pet tisuća duga podnijela jedna bivša zaposlenic­a na temelju pravomoćne presude, uz dokaze o vjerojatno­sti tražbine, kao i o postajanju stečajnog razloga, Trgovački sud u Zagrebu ipak neće imati puno posla jer će Magma dug platiti. To znači i da oko 140 vjerovnika, koji su sa svojim tražbinama u iznosu od 232 milijuna kuna ušli u temeljni kapital Magme, ako su se kao većinski vlasnici eventualno zabrinuli, sad može odahnuti. No, ovaj predstečaj­ni dužnik i dalje ima rizike koji proizlaze iz činjenice da još nije u potpunosti realiziran­a njegova predstečaj­na nagodbu, i to unatoč činjenici što je ona već gotovo dvije godine pravomoćna.

U usporedbi s takvim brigama navedeni stečajni prijedlog prava je ‘kamilica’, a da je riječ o nebitnoj epizodi za poslovanje tvrtke, potvrdio nam je i Goranko Fižulić, bivši većinski vlasnik Magme te direktor koji i dalje vodi tvrtku.

Kako nam je trenutnu situaciju slikovito pojasnio sam Fižulić, zbog krupnih problema s realizacij­om sklopljene nagodbe proživljav­a pravi predstečaj­ni pakao. Pitanje je bi li se uopće odlučio za predstečaj da je znao što slijedi. Fižulić je naime izgubio sve a vjerovnici­ma jamči svojom osobnom imovinom i u najgorem slučaju čitava bi ga priča mogla stajati osobnog bankrota. Magminim mukama kumuje smao jedan vjerovnik, a to je Ministarst­vo financija. Navodno isti problem muči stotine manjih tvrtki, koje su također formalno uspješno okončale predstečaj­ni postupak pravomoćni­m nagodbama na sudu, ali zbog defekta u pogledu otpisivanj­a prioritetn­ih tražbina, što ide na teret MFa, iako su dio nagodbe, ovaj resor blokira njezinu provedbu.

Samu činjenicu da Magmi od navedenog prijedloga ne prijeti stečaj pokazala je i promtna ‘istraga’ Zagrebačke burze. Naime, neposredno po objavi stečajnog prijedloga, burza je zatražila Magmino očitovanje, a kako je riječ za investitor­e o cjenovno osjetljivo­j informacij­i, ističući tu činjenicu u kratkom dopisu, ekspresno je reagirao i sam Fižulić.

 ??  ?? Goranko Fižulić i dalje je na čelu Magme iako više nema vlasničkih udjela
Goranko Fižulić i dalje je na čelu Magme iako više nema vlasničkih udjela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia