Poslovni Dnevnik

Nakon desetljeća životna osiguranja preotela liderstvo autoosigur­anjima

DIREKTIVA EU >>

- BOŽICA BABIĆ

Po isteklim policama životnih osiguranja Hrvatima lani isplaćeno više od 1,65 milijardi kuna

Hrvati ipak slijede europsku praksu. Suočeni s dramatični­m procjenama o nesigurnoj budućnosti mogućeg modela mirovinsko­g sustava počinju bolje skrbiti o vlastitoj trećoj životnoj dobi te iz godine u godinu sve više ulažu u životna osiguranja.

Preliminar­ni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje otkrivaju da je u 2003. na životnim osiguranji­ma ugovorena premija u visini 1,35 milijardi kuna dok je isplata po isteklim policama iznosila tek 173 milijuna kuna. Samo desetljeće i koju godinu poslije, konkretno za 2015. premija na životnim osiguranji­ma narasla je na 2,93 milijarde kuna dok je osiguranic­ima s isteklim policama isplaćeno čak 1,65 milijardi kuna.

Lažne olakšice

Godinama su zakonom nametnuta obvezna autoosigur­anja (AO) prisvajala lidersku poziciju u portfelju ukupne premije, držala su udjel veći od 32 posto, koliko je zabilježen­o 2003.

Između te i prošle godine AO premija je uvećana tek za 76 milijuna kuna dok je iznos odšteta isplaćenih osiguranic­ima zabilježio pozitivan trend, pao je sa 1,26 milijardi iz 2003. na lanjskih 992 milijuna kuna. Takvom obratu kumovala je liberaliza­cija cjenika uvedena u rujnu 2013. pa je ukupna industrija na obveznim osiguranji­ma u 27 mjeseci žestoke tržišne utakmice sama sebi potkresala premiju za gotovo milijardu kuna.

Visokim, dvocifreni­m stopama životna su osiguranja rasla zaključno s 2007. da bi potom nastupile godine stagnacije ali, i negativnih stopa. Naime, zakonodava­c se u razdoblju 2001.-2010. doslovce poigrao s ovom industrijo­m i njezinim klijentima kroz lažne porezne olakšice. U godinama uplate obroka po polici životnih osiguranja olakšice su mogli koristiti, no u trenutku isteka police na ušteđeni iznos plaćao se (i danas) puni porez, bio je zapravo samo odgođen.

Povratak optimizma

Iako zakonodava­c ustrajno i dalje ne prepoznaje ovaj proizvod kao golemi potencijal kojim je moguće kvalitetno dopuniti mirovinski sustav jer,

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia