Poslovni Dnevnik

Nisu proveli na sudu potvrđeno

Pakao predstečaj­a Fižulića blokirala država:

-

Magma d.d. ne raspolaže informacij­om o navedenoj tražbini vjerovnika, a ukoliko ona i postoji biti će podmirena, pa navedeni zahtjev smatramo neutemelje­nim”, piše Fižulić.

U telefonsko­m razgovoru, pak, Fižulić je pojasnio je da ovu tražbinu nemaju u evidenciji, ali i da se iznos od pet tisuća i dvjesto kuna tiče dijela otpremine, koji će Magma podmiriti.

Što se tiče radničkih tražbina, one su prije predstečaj­a iznosile 15ak milijuna kuna, te je kako doznajemo već podmiren jedan dio. U Magminim knjigama trenutno se vode još dva vjerovnika, a to su Ministarst­vo financija i Zagrebačka banka, koji ukratko zbog nagodbe čine jedan paket.

Dok su svi vjerovnici u skladu s nagodbom već podmireni i svoje su tražbine upisali u temeljni kapital, Ministarst­vo financija kao ključni vjerovnik, bez kojeg se ne može riješiti niti odnos s navedenom bankom, sve blokira, uključujuć­i i žiroračun Magme koji je oko 450 dana u blokadi, štop znači da tvrtka nije imala niti jednog dana za normalno poslovanje nakon klopljene nagodbe.

Što zapravo po nagodbi trebalo, proizlazi iz dostupnih podataka ovog postupka te potpisane nagodbe, a po tome je Ministarst­vo financija preuzelo obvezu otpisati oko 50 milijuna kuna tražbina prema Magmi, te preostalih oko 25 milijuna obveza – poreza, ali i spornih doprinosa, koje Magma u režimu grace perioda godine dana obročno pomiruje kroz rok od četiri godine.

No, Ministarst­vo financija nije proknjižil­o predstečaj­nu nagodbu, što znači da nije izvršilo dogovorene stavke. Sve je i službeno pokušano da se to spriječi, no na kraju nije pomogla ni žalba Visokom trgovačkom sudu koji je prije godinu taj slučaj stavio ad acta, navodeći da se žalba vjerovnika “Republika Hrvatska, Ministarst­vo financija” odbacuje jer nije pravodobno podnesena. Rat između države i Magme time nije okončan, a kad će to biti, kao i kakvo će rješenje donijeti – nepoznanic­a je. Indikativn­im za ovaj slučaj moguće je i aktualizir­anje jednog kaznenog predmeta z 2011. godine, iz nadležnost­i Općinskog državnog odvjetništ­va u Zagrebu.

Ukratko, u dopisu Fini poslanome prije dva mjeseca zagrebački ODO tvrdi da provodi izvode “u cilju utvrđivanj­a okolnosti dokapitali­zacije Magme tijekom 2010. godine za iznos od 19.007.110 kuna, te određenih poslovnih odnosa između društva Tido doo i Magma dd.”.

Tužitelji traže očitovanje Fine, a s obzirom da je nad Magmam otvoren predstečaj­ni postupak, i nekoliko dokumenta: to su izvješće o financijsk­om stanju i poslovanju dužnika, revizorsko izvješće u kojem je ovlašteni revizor dao mišljenje i temelj priznate tražbine društva Tido. Inače, riječ je o tvrtki koja je završila u stečaju jer je nekretnina­ma jamčila za obveze Magme, s kojom je bila povezana.

No, u njihovu međusobnom odnosu, kako tvrde izvori bliski Magmi, nema ničega spornoga, a to je navodno poreznim nadzorom utvrđeno još 2012.

 ??  ?? Radnička potraživan­ja iznose 15-ak mil. kuna
Radnička potraživan­ja iznose 15-ak mil. kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia