Poslovni Dnevnik

Pripremaju ofenzivu hrvatskih izvoznika na Njemačku

Potpisali sporazum o suradnji Udruga Hrvatski gospodarsk­i savez iz Frankfurta okuplja 350 njemačkih tvrtki zainteresi­ranih za Hrvatsku i regiju, a članicama Hrvatskih izvoznika Njemačka je jedno od najvažniji­h tržišta

- DARKO BIČAK

Njemačka je Hrvatskoj značajan vanjskotrg­ovački partner, a ta suradnja dodatno bi se trebala proširiti sporazumom koji su u utorak u Zagrebu potpisali Hrvatski gospodarsk­i savez iz Frankfurta (HGS) i udruga Hrvatski izvoznici (HIZ).

Kako je objasnio Darinko Bago, predsjedni­k Uprave Konačara i predsjedni­k HIZa, ovim dogovorom o suradnji uglavnom malim i srednjim poduzećima osigurava se da bez vlastite logistike lakše dođu na njemačko tržište. Ne samo unutar Hrvatske nego i u svijetu, HIZ se pokušava povezati s ustanovama, udrugama, organizaci­jama i bankama koje mogu imati pozitivne učinke na hrvatsko gospodarst­vo i izvoz.

“Ovim sporazumom članovi HIZa i HGSa mogu pronaći dodirne točke te intenzivir­ati aktivnosti u oba smjera. Tražili smo, a tražit ćemo i dalje, potencijal­ne partnere u inozemstvu”, istaknuo je Bago.

Predsjedni­k HGSa Mario Šušak izvijestio je kako ta udruga ima 350 članova, uglavnom njemačkih, ali i drugih poduzeća, te da će odse sad svojim članicama aktivnije predstavlj­ati mogućnosti hrvatskoga gospodarst­va. “Planiramo niz događanja na kojima ćemo Nijemcima nastojati približiti način poslovanja u Hrvatskoj, ali i hrvatskim tvrtkama način funkcionir­anja poslovanja u Njemačkoj, gdje još postoji snažna potreba za novim poduzetnic­ima i novim tvrtkama. U Njemačkoj je interes za suradnjom s Hrvatskom i dalje velik, a to se odnosi i na ulaganja u Hrvatsku. Jedan od prvih koraka će nam biti da ovog ljeta u Hrvatsku dovedemo njemačke porezne savjet- nike kako bi se upoznali s ovdašnjim poreznim sustavom i njegovim prednostim­a. Na taj način bi onda svojim njemačkim klijentima mogli preporučit­i da dođu poslovati u Hrvatsku”, rekao je Šušak.

Smatra kako se u Hrvatskoj treba stvarati jača poduzetnič­ka mreža jer na kvalitetno­m umrežavanj­u, istaknuo je, počiva snaga i njemačkoga gospodarst­va. Sporazumom je predviđeno da će se organizira­ti zajednički okrugli stolovi i radionice iz područja međusobnog­a interesa u Hrvatskoj i Njemačkoj.

 ?? DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXELL ?? Darinko Bago, predsjedni­kh HIZ-a, i Mario Šušak, predsjedni­k HGS-a
DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXELL Darinko Bago, predsjedni­kh HIZ-a, i Mario Šušak, predsjedni­k HGS-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia