Poslovni Dnevnik

Ministar Nakić zabranio nova zapošljava­nja

Od izbora U zdravstvu na neodređeno zaposleno 500 osoba

-

Ministar zdravlja Dario Nakić donio je naputak o zabrani zapošljava­nja u zdravstven­im ustanovama nakon što je, kako tvrdi, vidio podatke po kojima je od datuma održavanja parlamenta­rnih izbora do 25. siječnja u zdravstven­ih ustanovama zaposleno 500 osoba na neodređeno vrijeme. Nakić je u utorak izjavio Hini da je odmah po preuzimanj­u dužnosti zatražio podatke o broju zaposlenih u sustavu, a iz tih se podataka vidi da su u dijelu zdravstven­ih ustanova u protekla dva i pol mjeseca bili zaposleni zdravstven­i i nezdravstv­eni djelatnici. Odlukom o zabrani zapošljava­nja, koja je krajem prošloga tjedna poslana svim ustanovama, želi spriječiti zlouporabe do kojih bi moglo doći.

“Od mene se očekuje odgovorno poslovanje, a teško da u ovom trenutku, dok se Ministarst­vo zdravlja još ekipira, mogu kontrolira­ti svaku ustanovu, pa je to bio razlog da donesem odluku o zabrani zapošljava­nja do daljnjeg”, kaže Nakić.

Prema naputku ministra zdravlja, obustava zapošljava­nja ne odnosi se radnike koji su zamjena za privremeno odsutne zaposlenik­e, pripravnik­e za obavljanje pripravnič­kog staža i djelatnike na stručnom osposoblja­vanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Od odluke su izuzeti i slučajevi gdje je postupak odabira kandidata putem natječaja završen.

U hrvatskom zdravstven­om sustavu ukupno je zaposleno oko 73.000 djelatnika, od čega oko 12.000 liječnika. Ministar je jučer demantirao najave iz medija o smanjivanj­u prava pacijenata. ‘Naprotiv, moja je namjera povećanje prava pacijenata. Stručna društva će odrediti standard, određene usluge ćemo staviti u nadstandar­d”, kazao je Nakić.

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Ministar zdravlja Dario Nakić
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Ministar zdravlja Dario Nakić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia