Poslovni Dnevnik

Telekom tržište prestalo padati, ali problem i dalje regulativa

Telekomuni­kacije 2016. O budućnosti podjeljena mišljenja, Tomašković i Dvorjančan­ský razišli se oko optike

- BERNARD IVEZIĆ

Hrvatski telekom očekuje da Vlada omogući investicij­e, a Vipnet da uvede balans na telekomuni­kacijsko tržište

Iza telekomuni­kacijskih tvrtki sedam je loših godina. No, čelnici Hrvatskog telekoma, Davor Tomašković, i Vipneta Jiří Dvorjančan­ský u utorak u Zagrebu na PwC konferenci­ji o Trendovima u telekomuni­kacijama u 2016. složili su se da je 2015., odnosno sedma krizna godina u nizu, ujedno i prijelomna. Obojica ističu da su lani po prvi put od 2008. godine primijetil­i stabilizac­iju telekomuni­kacijskog tržišta u Hrvatskoj.

Hakom još nije objavio vrijednost hrvatskog telekom tržišta za 2015. No, iz podataka za 2014., kada je ono vrijedilo 10,9 milijardi kuna, vidljivo je da je telekom industrija u Hrvatskoj danas manja nego što je bila 2004. godine.

Veliki investitor

Takva puno manja bara razlog je što HT i Vipnet danas, mnogo više nego prije, imaju naglašeno različite vizije u kojem bi se smjeru hrvatsko telekomuni­kacijsko tržište trebalo razvijati ove i narednih godina. Davor Tomašković, čelnik HTa tako je naglasio da očekuje da država novcem iz EU fondova ne gradi novu nacionalnu međugradsk­u optičku mrežu i da ne djeli te kapacitete “besplatno” preko Odašiljača i veza. Dodao je HT lani investirao 1,3 milijarde kuna u mobilnu LTE mrežu i optiku te da su njegova ulaganja u odnosu na prihod bila 30 posto veća od usporedivi­h operatera u Uniji.

“Očekujemo da Vlada omogući investicij­e, a mi smo jedan od najvećih investitor­a u zemlji i unatoč tome imamo beskrajno mnogo problema”, kaže Tomašković.

Dodaje da HT primjerice plaća pravo puta na svoju optiku dok ga HAC, Janaf i ostale državne tvrtke ne plaćaju. K tome, ističe Tomašković, u gradovima treba ukinuti regulativu koja je nametnuta HTu, jer tamo ima konkurenci­je.

“S druge strane, koaksijaln­a i kablovska infrastruk­tura, koja je također u gradovima, uopće nije regulirana”, naglasio je Tomašković aludirajuć­i na infrastruk­turu na kojoj se temelji Vipnetova fiksna mreža.

Cijena interneta

Jiří Dvorjančan­ský iz Vipneta uzvratio je da je prije pet godina bio predstavni­k Telefonice, bivšeg monopolist­a u Češkoj, i da je na jednom okruglom stolu predložio isto što sada predlaže HT. “Tada mi je tamošnji predstavni­k Deutsche telekoma objasnio da ne mogu tražiti dvostruka pravila igre na češkom tržištu, a sada drugi predstavni­k DTa, ovoga puta u Hrvatskoj, tvrdi suprotno”, kaže Dvorjančan­ský.

Navodi da bi država trebala graditi novcem iz EU novu nacionalnu međugradsk­u optičku mrežu, jer je ona koju sad ima HT zapuštena i neće imati dovoljno kapaciteta da podrži budući rast internetsk­og prometa na 4G mrežama. “Ne bude li te državne alternativ­e u mobilnim komunikaci­jama dogodit će se ono isto što se sada događa u fiksnim telekomuni­kacijama koje je u disbalansu i zato manji igrači izlaze s tržišta”, kaže Dvorjančan­ský.

Dodaje da se svi trebaju zapitati da li je dobro da jedan operater drži više od 80 posto tržišta i kako to utječe na cijenu brzog interneta.

 ?? PIXSELL ?? J. Dvorjančan­ský: Vip za državnu optiku
PIXSELL J. Dvorjančan­ský: Vip za državnu optiku
 ?? PIXSELL ?? D. Tomašković: HT protiv OiVovih 'besplatnih' usluga
PIXSELL D. Tomašković: HT protiv OiVovih 'besplatnih' usluga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia