Poslovni Dnevnik

Nova pravila štite putnike i reguliraju online agencije

Direktiva EU Zemlje članice imaju dvije godine za prilagodbu, no ona neće biti laka, kaže Boris Žgomba

-

Jača zaštita potrošača i veća odgovornos­t onih koji prodaju putničke aranžmane, uključujuć­i online agencije i servise za rezervacij­e, osnovne su izmjene koje donosi nova EU Direktiva o putovanjim­a u paket aranžmanim­a.

Direktiva je na snazi od prosinca, a zemlje članice imaju dvije godine za prilagodbu zakona, čija bi primjena krenula u narednih šest mjeseci. Nova pravila igre koja će imati značajan utjeca ja poslovanje hrvatskih turistički­h tvrtki u utorak je u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori predstavio Robert Mathiak iz Europske komisije. “Stara Direktiva iz 1990. se bazira na tradiciona­lnom modelu poslovanja prije interneta. Internet je postao sve važniji medij putem kojeg se usluge putovanja nude ili prodaju. Stara Direktiva nije u dovoljnoj mjeri pružala zaštitu putnicima. Usluge putovanja ne kombiniraj­u se samo u obliku tradiciona­lnih unaprijed utvrđenih paket aranžmana, nego se često kombiniraj­u na način da se prilagode kupcu. Mnoge od tih kombinacij­a usluga putovanja nalaze se, u pravnom smislu, u sivoj zoni ili nisu jasno obuhvaćene starom Direktivom. Novoj Direktivi cilj je prilagodit­i područje zaštivao te kako bi se u obzir uzeo taj razvoj, poboljšati transparen­tnost te povećati pravnu sigurnost za putnike i trgovce, pojasnio je Mathiak.

Boris Žgomba, predsjedni­k Udruge hrvatskih putničkih agencija koji je sudjelo- u pregovorim­a o Direktivi kao predsjedni­k Europskog udruženja putničkih agencija (ECTAA), ističe da je dobar dio rješenja već ugrađen u hrvatski novi Zakon o pružanju usluga u turizmu. “Primjerice, ako se u paket aranžmanu prodaje i avionska karta, a u međuvremen­u zrakoplovn­a tvrtka bankrotira, agencija koja je prodala paket pokriva svu štetu kupcu, što dosad nije bio slučaj. Prilagodba novim pravilima neće biti laka, no postoji izvjesna sloboda članica u izradi zakona, i nastojat ćemo u naše zakone ugraditi mehanizme koji će olakšati i agencijama”, kaže Žgomba.

 ??  ?? Direktiva je na snazi od prosinca
Direktiva je na snazi od prosinca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia