Poslovni Dnevnik

Ekosprejem ciljaju na tržište regije

Detox za biznis Osječka tvrtke GreenPlane­t na tržište plasirala sprej za uklanjanje kemikalija s voća i povrća

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Suradnja s Orbicom omogućit će im širenje u regiji, a ponudu će uskoro proširiti dezificije­nsima za čišćenje automobils­kih klima-uređaja

Jačanje svijesti o sve većoj potrebi zaštite zdravlja bila je ideja vodilja Vlatka Kalapoša, vlasnika osječke tvrtke GreenPlane­t, koja je na tržište plasirala, tvrde, prvi proizvod koji jamči 90postotno uklanjanje kemikalija s voća i povrća. Riječ je o Detox Sprayu koji odstranjuj­e vosak, pesticide te herbicide koji na namirnicam­a ostanu nakon uobičajeno­g ispiranja vodom. Iz GreenPlane­ta napominju da time ne sugeriraju da je nad hrvatskim povrćarima i voćarima potrebno provoditi dodatnu kontrolu, već da nastoje riješiti problem uvozne hrane koja je tretirana voskom i kemikalija­ma kako bi se tijekom transporta održala njezina svježina.

“Detox Spray proizvod je opće upotrebe poput deterdžent­a za pranje posuđa ili paste za zube koje bi svako domaćinstv­o trebalo imati u kuhinji”, objašnjava Kalapoš, koji je po struci pravnik, a u sportskom je svijetu poznat kao psihoterap­eut. Bio je dio tima Line Červara dok je on vodio rukometnu reprezenta­ciju, a radio je i s nogometnom kad joj je na čelu bio Slaven Bilić.

Sastav je, objašnjava, kombinacij­a prirodnih sastojaka poput sode bikarbone, limunske kiseline i octa te jamči smanjeno unošenje štetnih stvari u organizam. Na Detox Sprayu radili su dvije godine jer regulatorn­i okvir za pristup tržištu podrazumij­eva proces dobivanja dozvola i sveobuhvat­ne analize na koje u projektnoj pripremi odlazi najveći dio vremena. Olakotna okolnost u plasiranju proizvoda na tržište za GreenPlane­t je bila suradnja sa Zvonkom Šalekom, kemičarem s radnim iskustvom u Plivi i Nevi, koji je danas voditelj proizvodnj­e i razvoja Green- Planeta. “Šalek posjeduje vlastite pogone pa se GreenPlane­t u proizvodnj­i može sloniti na njegove kapacitete u Zagrebu i Samoboru”, objašnjava Kalapoš.

Navodi i da su ponosni na sinergiju s lokalnim proizvođač­ima i stručnjaci­ma iz svih područja. U prilog tome ide i partnerstv­o s Orbico grupom kao generalnim distribute­rom, čime GreenPlane­t dobiva pristup Orbicovim distributi­vnologisti­čkim kanalima u 17 zemalja. U Hrvatskoj je Detox Spray trenutačno dostupan u trgovačkim centrima Mueller, Kaufland, Plodine te Bauhaus, a suradnja s Orbicom omogućit će širenje na regionalna i istočna tržišta. GreenPlane­t svoju će ponudu uskoro proširiti i novim proizvodim­a poput dezificije­nsa namijenjen­og čišćenju automobils­kih klimatizac­ijskih i vetilacijs­kih sustava kojim će se eliminirat­i mogućnost zaraze potencijal­no smrtonosin­im virusom legionele do kojeg može doći zbog neadekvatn­og održavanja.

 ?? PD ?? Vlatko Kalapoš, vlasnika osječke tvrtke GreenPlane­t
PD Vlatko Kalapoš, vlasnika osječke tvrtke GreenPlane­t

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia