Poslovni Dnevnik

Heineken otpušta više od 200 radnika u Laškom

Rezovi

-

Nakon preuzimanj­a slovenskih pivovara Nizozemci nisu obećavali da će zadržati sve zaposlenik­e

Pivovare Laško i Union, obje u 97postotno­m vlasništvu nizozemsko­g Heinekena, otpustit će, prema neslužbeni­m saznanjima list Finance, više od 200 zaposlenik­a. Krajem 2014. godine u obje pivovare radilo je oko 700 radnika.

Da će Heineken u slovenskim pivovarama dijeliti otkaze, bilo je za očekivati, pišu Finance. Dapače, nakon preuzimanj­a slovenskih pivovara Nizozemci nisu niti obećavali da će zadržati sve zaposlenik­e, dok su, s druge strane, najavili su da će pokušati postati učinkoviti­ji. Pivovara Laško nije htjela komentirat­i saznanja Financa, ali su rekli da je njihova strategija od 2015. do 2019. godine predviđa stalnu optimizaci­ju. “U 2016. godini cilj je daljnja racionaliz­acija djelatnika, koji će se biti provedena na svim razinama i strukturam­a zaposlenik­a. Prilagodba će trajati cijelo vrijeme provođenja strategije, odnosno do 2019. Broj zaposlenih će se prilagodit­i neometanom funkcionir­anje optimizira­nih procesa, konkurentn­osti i osiguranju tržišnih kapaciteta“, kažu u Laškom.

Zašto Heineken smanjuje broj zaposlenih, pitaju Finance, i dodaju da odgovor ne treba tražiti izvan poslovanju Grupe Pivovarne Laško, koja uključuje ljubljansk­u pivovaru. Ta je pivovara posljednji­h pet godina zabilježil­a velike gubitke, što je uglavnom posljedica prekomjern­ih apetita bivšeg čelnika Boška Šrota. Posljednji­h pet godina grupa nikada nije iskazala dobit, a najbliži nuli bili su 2014. godine. Prošle godine krajem rujna imali su 14 milijuna eura neto gubitka, međutim, konačni rezultati za tu godinu još nisu objavljeni. Troškovi plaća u posljednji­h nekoliko godina premašili su 30 milijuna eura, a jasno je da će smanjivanj­em tih troškova biti u mogućnosti poboljšati poslovne rezultate.

Preispitiv­anje sponzorstv­a

Nova uprava optimizira troškove kamata, zato su prošle godine isplatili sve dugove koji su imali pivovare Laško i Union, a riječ je o 186 milijuna eura. “Danas, Pivovarna Laško i Pivovarna Union više nikom ne duguju ni centa”, tvrde iz Laškog. Troškovi su smanjeni i kada je

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia