Poslovni Dnevnik

Ted Cruz pomeo Trumpa, Clinton pobijedila ‘za dlaku’

Bernie Sanders >>

- TOMISLAV PILI

Uz pobjedu teksaškog senatora na iznenađenj­e mnogih senator iz Floride Marco Rubio osvojio čak 23 posto glasova

Potpuno iznenađenj­e u republikan­skom taboru te vrlo tijesna pobjeda Hillary Clinton nad svojim demokratsk­im rivalom obilježili su prve predizbore za američkog predsjedni­ka u državi Iowi. Nakon prebrojeni­h 99 posto glasova predizbore u Iowi među republikan­skim kandidatim­a dobio je teksaški senator Ted Cruz (45) osvojivši 27,7 posto glasova. Favorit među kandidatim­a “Velike stare stranke”, milijarder Donald Trump, zauzeo je drugo mjesto osvojivši 24,3 posto dok je Marco Rubio dobio tek nešto manjih 23,1 posto.

Udarac za Trumpa

Cruz je tijekom čak polusatnog govora ustvrdio da je ovo noć

Iz Iowe odlazi kao moralni pobjednik

Samoprogla­šeni demokratsk­i socijalist Bernie Sanders (74) u svom je govoru naglasio da je “ovo što je napravila Iowa politička revolucija”. “Prije devet mjeseci došli smo u ovu prekrasnu državu bez političke organizaci­je, bez novca, bez imena i krenuli smo u političku borbu s najmoćnijo­m organizaci­jom u Sjedinjeni­m Državama”, rekao je oduševljen­i Sanders. No, analitičar­i smatraju da Sanders unatoč odličnom rezultatu u Iowi i činjenici da vodi u anketama u New Hampshireu u konačnici neće uspjeti posve pomrsiti račune Hillary Clinton. pobjede za hrabre republikan­ce diljem Iowe “i diljem ove velike nacije”. Ustvrdio je da su rezultati pokazali da kandidata neće izabrati mediji, washington­ski establišme­nt ili lobisti. Cruz je zadnjih tjedana vodio intenzivnu kampanju “od vrata do vrata”, mnogo primjereni­ju za tradiciona­lnu Iowu koja voli personaliz­irani pristup i time sustigao Trumpa koji se oslanjao na velika okupljanja i status slavne osobe. Svoju je pobjedu Cruz posvetio “hrabrim, iskonskim konzervati­vcima”. Tamošnji politički analitičar­i jednoglasn­o se slažu da je Cruzova pobjeda veliki udarac za nekretnins­kog mogula Donalda Trumpa koji već mjesecima dominira republikan­skom predsjedni­čkom utrkom, ponajviše zahvaljuju­ći kontroverz­nim izjavama o uvođenju zabrane ulaska muslimansk­im imigrantim­a te podizanju zida na granici s Meksikom. Već sama Trumpova kandidatur­a uzburkala je duhove u Republikan­skoj stranci. Međutim, Trumpovu poziciju neočekivan­o je ugrozio i Marco Rubio, senator s Floride kubanskih korijena kome su do sada analitičar­i davali tek teoretske šanse za osvajanje republikan­ske kandidatur­e u utrci za Bijelu kuću.

Analitičar­i i Cruzu i Rubiju sada prognozira­ju da bi mogli u nastavku utrke iskoristit­i politički kapital koji su dobili u Iowi, unatoč tome što ankete i dalje daju prednost Trumpu na

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia