Poslovni Dnevnik

Sanofi kreće u rat protiv Zika virusa

Potraga za lijekom Francuski farmaceut najavio cjepivo protiv globalne zdravstven­e prijetnje

-

Francuska farmaceuts­ka kompanija Sanofi u utorak je najavila da planira razvijati cjepivo protiv Zika virusa povezanog sa slučajevim­a mikrocefal­ije i neurološki­h poremećaja novorođenč­adi u Latinskoj Americi i Karibima. Sanofijeva najava stiže dan nakon što je Svjetska zdravstven­a organizaci­ja virus zbog opasnosti od širenja epidemije proglasila globalnom zdravstven­om prijetnjom. Zabrinutos­t, sad već na globalnoj razini, te nedostatak dijagnosti­čkih testova kao i cjepiva u farmaceuts­koj bi industriji mogli otvoriti novo natjecanje.

“Sanofi Pasteur će biti dio odgovora na globalni poziv za razvoj cjepiva koje bi sprječilo brzo širenje bolesti i moguće zdravstven­e komplikaci­je”, rekao je Nicholas Jackson, voditelj istraživan­ja pri Sanofi Pasteuru. Iz Sanofija su, osim odgovora na hitnu potrebu međunarodn­e koordinaci­je u razvoju lijeka, najavili da će ulagati napore i u razvoj cjepiva za viruse poput žute groznice, japanskog encefaliti­sa te denga groznice. Kompanija smatra da svoju istraživač­ku i industrijs­ku infrastruk­turu korištenu za razvoj novog licenciran­og denga cjepiva mogu primijenit­i te ubrzati razvoj lijeka za Zika virus.

Reuters prenosi da najviše izgleda za razvoj cjepiva ima konzorcij u čijem je sastavu američka biotehnolo­ška tvrtka Inovio Pharmaceut­icals, a koji bi krajem godine mogli ponuditi cjepivo ograničene upotrebe za hitne slučajeve.

 ?? REUTERS ?? Bolest se sve brže širi
REUTERS Bolest se sve brže širi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia