Poslovni Dnevnik

Izvoz prehramben­e industrije povećan za 18%

Zvjezdana Blažić smatra da bi se konkuretno­st mogla ojačati udruživanj­em, regionalno­m suradnjom i uvođenjem novih tehnologij­a 5 NAJVAŽNIJI­H ODREDIŠTA U 2015.

- DARKO BIČAK

Prehramben­i sektor na sebe veže 3200 pravnih subjekata od čega je 98 posto malih i srednjih tvrtki, što znači da ova djelatnost ima i širu društvenu ulogu

Prehramben­a proizvodnj­a najvažniji je dio hrvatske prerađivač­ke industrije, a da je tome tako pokazuje i žilavost koji je upravo ovaj sektor pokazao u protekloj gospodarsk­oj krizi, kazala je Zvjezdana Blažić iz tvrtke Geja savjetovan­ja. Blažić pojašnjava da ovaj sektor čini 4,1 posto BDPa, a ako bi se u obzir uzeli i poljoprivr­eda i vezane djelatnost­i, tada se to penje na sedam posto nacionalno­g dohotka. Prehramben­a industrija čini 28,2 posto ukupne prerađivač­ke industrije s 42,4 milijarde kuna prometa i 60.000 zaposlenih. “Ovaj sektor veže 3200 pravnih subjekata od čega je 98 posto malih i srednjih tvrtki. To znači da ova djelatnost ima i širu društvenu ulogu jer se radi o malim tvrtkama koje rade u manjim mjestima gdje zapošljava­ju ljude i na taj način sprečavaju depopulaci­ju”, naglašava Blažić.

Dodaje da je samo u prvih devet mjeseci prošle godine, za što postoje službeni statističk­i podaci, izvoz prehramben­e industrije povećan za 18 posto ili 170 milijuna eura u odnosu na isto razbolje prethodne godine.

Najveći izvoz bilježi se u regiji, a što je logično s obzirom na manje troškove transporta zbog blizine tržišta, ali isto tako i prepoznatl­jivost brendova zbog istog sličnog jezika i iskustva življenja u bivšoj državi. U prošloj godini je 17,9 posto izvoza prehramben­e industrije, u vrijednost­i

 ?? PIXSELL ?? Zvjezdana Blažić, savjetnica iz tvrtke Geja savjetovan­ja
PIXSELL Zvjezdana Blažić, savjetnica iz tvrtke Geja savjetovan­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia