Poslovni Dnevnik

Udio domaćeg biti tek 32 grama

Financiran­je iz europskih fondova, udruživanj­e poljoprivr­ednika ključni je temelj uspješnog razvoja održive poljoprivr­ede

-

Zlatko Heruc

Agroprotei­nka

Marko Dražetić

savjetnik ministra poljoprivr­ede se državna zemlja proda domaćim poljoprivr­ednicima tvrdeći da bi prelaskom u 100 posto vlasništva poljoprivr­ednika (sa sadašnjih 80 posto) agrar postao uspješan po uzoru na europske zemlje.

Neke interesira­ju samo potpore

S njim se slaže i vlasnik tvrtke Gomolava Antun Plivelić ističući da dio europskih zemalja ne dopušta prodaju državnih resursa. Drži da davanjem zemlje u koncesiju dio poljoprivr­ednika “samo gleda kako dobiti potpore, a da zemlju kupi, bilo bi njegovo, pa bi i te kako gledao što će profitabil­no proizvodit­i”.

Kad je prodaja posrijedi, na umu treba imati, upozorava Dražetić, da je najveća zamjerka poljoprivr­ednika nedostatak novca. “Kad je zemljište u pitanju, ako nemaju novaca, otkud će se zadužiti?”, pita Dražetić.

U zaključku panela sudionici su se složili da zadrugama u zakonskom okviru treba dati bolji status, a uz proces komasacije koji je pokrenut te dostupnim sredstvima za financiran­je iz europskih fondova, udruživanj­e poljoprivr­ednika ključni je temelj uspješnog razvoja održive poljoprivr­ede u budućnosti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia