Poslovni Dnevnik

Brendirani proizvod ima 2,23 puta veću cijenu

Prepoznato­st U Hrvatskoj su najviše zaštićeni pršuti

-

Ekonomski značaj zaštite autohtonih i zaštićenih proizvoda na tržištu je velik, kazala je Ana Marušić Lisac iz tvrtke Biotechnic­on. Najbolji primjeri takvih proizvoda su francuska vina i šampanjci, talijanski sirevi, salama i vina, španjolska vina te britanski, odnosno, škotski viskiji.

U Europskoj je uniji tržište zaštićenih, brendirani­h, prehramben­ih proizvoda teško 54,3 milijarde eura godišnje. U EU je ukupno registrira­no nešto više od 1500 prehramben­ih proizvoda, od čega ih je 56 posto vezano uz vina. No, zanimljivo je da se većina tako brendirani­h proizvoda proda upravo na nacionalno­m tržištu, čak 60 posto, a po 20 posto odnosi se na EU tržište i ono globalno.

Na razini cijele Unije brendirano je 5,7 posto ukupnih prehramben­ih proizvoda. Najviše zaštićenih proizvođač­a ima Francuska, čak 14,5 posto, a slijede Italija i Grčka, koje imaju po 9,5 posto ukupno zaštićenih prehramben­ih proizvoda. Lisac kao posebnu važnost zaštite autohtonih proizvoda ističe njihovu dodanu vrijednost, odnosno cijenu koja je 2,23 puta veća od istovjetno­g nebrendira­nog proizvoda. U Hrvatskoj je zaštićeno ukupno 18 brendova od čega četiri pršuta. Brendirana su nam i maslinova ulja, zelje te kulen, ali i neretvansk­e mandarine. Tu su i zagorski puran te paška janjetina.

 ??  ?? Ana Marušić Lisac iz tvrtke Biotechnic­om poduzetnič­ki centar
Ana Marušić Lisac iz tvrtke Biotechnic­om poduzetnič­ki centar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia