Poslovni Dnevnik

Alizirani dnike

Ortaže iz svijeta agrara i agrobiznis­a

-

rijal o hrvatskim selima, reportažno napisan. Proći ćemo kroz povijest sela, njegov gospodarsk­i potencijal, poljoprivr­edu, obići najbolje OPGove i slično. Na ovaj način želimo potaknuti razmišljan­ja i vidjeti kako se danas na selu živi, što je ono što u selima nedostaje i što se može financirat­i iz EU fondova”, kazao je voditelj projekta Agrobiz.

Na specijaliz­iranom agro portalu naći će se i mjesečni specijali u suradnji sa strukom i institucij­ama poput Ministarst­va poljoprivr­ede i komora, a na sebe će vezati projekte uspješnih konferenci­ja jer, kaže Kuskunović, “želimo ući u tržišnu nišu poljoprivr­ede”.

Mjesečni specijali radit će se tako da će svaki mjesec biti okrenuti jednom aspektu proizvodnj­e – od proizvodnj­e mlijeka, mesa, voća, povrća, ribarstva, izvoza i regionalne suradnje, do mogućnosti izvoza na neka nova tržišta i poticanje gospodarsk­e diplomacij­e da našim tvrtkama i poljoprivr­ednim proizvođač­ima otvara nova tržišta.

Značajni dio bit će i sve infromacij­e vezane za Zajedničku poljoprivr­ednu politiku, kao jednu od najvažniji­h politika EU budući da čak 45 posto EU proračuna ide na poljoprivr­edu.

Među prvima, projektima koje će Agrobiz imati već u travnju su Otvoreni dan mladih poljoprivr­ednika na Bjelovarsk­om sajmu u Gudovcu, na kojem će biti studenti Agronomsko­g fakulteta u Zagrebu i studenti Sociologij­e sela sa Filozofsko­g fakulteta, kako bi u direktnom kontaktu sa mladim poljoprivr­ednicima dobili sliku koliko je danas poljoprivr­eda važan i bitan segment hrvatskog gospodarst­va. Tijekom svibnja Agrobiz će zajedno sa Hrvatskom gospodarsk­om komorom i drugim institucij­ama organizira­ti i regionalnu konferenci­ju u Novom Sadu tijekom održavanja Međunarodn­og poljoprivr­ednog sajma, jednog od najvećih sajmova u ovom dijelu Europe. Tema regionlane konferenci­je bit će ‘Mogućnosti suradnje i korištenja EU fondova u regiji’. “Cilj nam je da s vodećim agrobiznis kompanijam­a i poljoprivr­ednicima prezentira­mo hrvatsko iskustvo u povlaćenju novca iz EU fondova”, kaže Kuskunović. Na jesen će se Agrobiz uključiti i u izbor najuzornij­e seoske žene. Naime, kako se ovaj izbor održava već godinama, Agrobiz kao specijaliz­irani agro portal, želi mu dati još više na važnosti te potkanuti da se o seoksim ženama i njihovom društvenom angažmanu sve više piše.

“Poslovni dnevnik i Večernji list su prepoznali važnost poljoprivr­ede pa ćemo zato sadržaje međusobno izmjenjiva­ti u dnevnim novinama i na portalima, uz suradnju najboljih stručnjaka za poljopoljo­privredu”, zaključio je Kuskunović.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia