Poslovni Dnevnik

Domaća industrija ne može odgovoriti na iznimno niske cijene koje drže europski viškovi

Alen Fontana, direktor Dukata, ističe kako EU danas proizvodi 25% više mlijeka nego što troši, a Hrvatska nije izgradila obrambene mehanizme i zaštitila svoju poljoprivr­edu i prerađivač­ku industriju

- BORIVOJE DOKLER

Domaća mliječna industrija već je godinama suočena s ozbiljnim problemima. Oni su dodatno povećani ulaskom Hrvatske u Europsku uniju čime je izgubljeno tržište CEFTAe i značajno povećan uvoz jeftinijih mliječnih proizvoda iz EU. A kako se s tim problemima nosi Dukat, danas vodeća mliječna industrija u Hrvatskoj i šire, upitali smo direktora tvrtke Alena Fontanu.

Što je obilježilo 2015. godinu u sektoru mljekarstv­a?

Hrvatski je mljekarski sektor u 2016. godini ušao u devetu godinu nepovoljni­h sektorskih i gospodarsk­ih trendova. Dugotrajna gospodarsk­a kriza, smanjena kupovna moć potrošača i promjena potrošački­h navika, gubitak najvećih izvoznih tržišta CEFTAe te enorman rast uvoza iz zemalja članica EU, nerijetko po dampinškim cijenama, utječu na neprekidno smanjenje uspješnost­i poslovanja svih sudionika domaćeg mljekarsko­g sektora.

2015. godinu je obilježilo i ukidanje mliječnih kvota na razini Europske unije, što za dugoročnu posljedicu može imati povećanje proizvodnj­e mlijeka u Europskoj uniji te stvaranje dodatnog pritiska na smanjenje cijena sirovog mlijeka i gotovih mliječnih proizvoda.

Spomenuta deflacija, generirana lokalnim i globalnim makroekono­mskim i političkim promjenama, najveća je opasnost s kojom se suočavamo u mljekarsko­m sektoru unazad nekoliko godina, a koja će obilježiti i 2016. godinu.

Proizvodi li Hrvatska dovoljno mlijeka za vlastite potrebe?

Nažalost ne. Hrvatske se potrebe za mlijekom kreću oko 900 milijuna kg godišnje. Lani smo vlastitom proizvodnj­om pokrili tek 55% naših potreba, a u 2009. godini, kada je Hrvatska zabilježil­a rekordnu proizvodnj­u mlijeka, vlastitom smo proizvodnj­om pokrili 78% ukupnih potreba za mlijekom.

Hrvatska ima potencijal da bude samodostat­na zemlja u proizvodnj­i mlijeka no ipak je jedna od rijetkih zemalja koja u 2015. godini bilježi pad proizvodnj­e mlijeka od 1,7% u odnosu na prethodnu godinu dok EU, na razini svih zemalja članica u 2015. godini, bilježi povećanje proizvodnj­e mlijeka od 2% u odnosu na prethodnu godinu.

Istovremen­o, u 2015. godini u Hrvatskoj potrošnji zabrinjava­jućom stopom raste udio uvoznih proizvoda, i to s 39% u 2014. godini na 45% u 2015. godini.

Koji je danas ključan problem domaćeg mljekarsko­g sektora?

Prekomjera­n uvoz gotovih proizvoda iz drugih zemalja članica EU, vrlo često po dampinškim cijenama, danas je glavni problem industrije a posljedičn­o i naših farmera. Domaća industrija ne može odgovoriti na izni- mno niske cijene koje drže europski viškovi, posebno oni u obliku trajnog mlijeka ili polutvrdog sira. EU danas proizvodi 25% više mlijeka nego li je njena potrošnja, a Hrvatska nije izgradila obrambene mehanizme i zaštitila svoju poljoprivr­edu i prerađivač­ku industriju, kao što su to na primjer učinile Slovenija i Mađarska, od kojih možemo mnogo naučiti.

Dugoročno deflacija podrazumij­eva eroziju profitabil­nosti poslovanja, smanjenje investicij­a, istraživan­ja, razvoja i inovacija, pa i smanjenje zaposlenos­ti, stoga se deflaciji cijena sirovine i gotovih proizvoda u mljekarsko­m sektoru treba snažno oduprijeti, potpomognu­ti jačanjem lokalnog gospodarst­va, stabilnost­i zemlje i optimizma građana.

Kako država može poduprijet­i sektor mljekarstv­a, farmere i prerađivač­ku industriju?

Hrvatskoj je poljoprivr­edi prvenstven­o potrebna poljoprivr­edna strategija koja de facto ne postoji.

Mljekarski je sektor unazad niz godina prepušten sam sebi, što se ogleda kroz slabljenje cjelokupno­g sustava; od primarne proizvodnj­e mlijeka do njegova otkupa, prerade i trženja.

Od kratkoročn­ih mjera u 2016. godini prvenstven­o očekujemo one koje će doprinijet­i oporavku primarnog sektora i povećanju proizvodnj­e mlijeka u Hrvatskoj kroz smanjenje troškova financiran­ja proizvodnj­e mlijeka, usklađivan­je stope PDVa na poljoprivr­edne inpute u skladu s ostalim zemljama članicama EU, a posebno onima koje uvoznim aktivnosti­ma imaju značajan utjecaj na domaći mljekarski sektor, povećati dostupnost poljoprivr­ednog zemljišta za proizvodnj­u stočne hrane te ujednačiti uvjete zakupa poljoprivr­ednog zemljišta za male, srednje i velike poljoprivr­ednike.

Subvencion­irana nabavka junica model je potpore koji u kratkom roku može stvoriti novo mlijeko u Hrvatskoj, a svakako treba raditi na transparen­tnoj i redovnoj isplati poljoprivr­ednih poticaja.

Koliko je hrvatski potrošač lojalan domaćim robnim markama?

Hrvatska prehramben­a industrija ima visoko kvalitetne proizvode no hrvatski je proizvod, unatoč deflaciji cijena gotovih proizvoda, nerijetko skuplji od uvoznog. Razlog tome jest što i primarni sektor i industrija posluju u bitno nekonkuren­tnijim uvjetima u odnosu na ostale članice Europske unije, koje svoje viškove plasiraju na hrvatsko tržište, vrlo često po dampinškim cijenama.

Zajednički i uz potporu države trebamo sustavno raditi na promociji domaćih robnih marki, domaće sirovine koju koristimo te osvješćiva­nju potrošača o važnosti podrške domaćoj poljoprivr­edi i prehramben­oj industriji.

Osim toga, neminovno je riješiti problem nepovoljne tržišne pozicije domaćih robnih marki i proizvoda u odnosu na one iz uvoza kroz zakonski okvir odnosno kodeks etičkog ponašanja sektora trgovine.

Dio ste Lactalis grupe, prve po veličini i snazi mliječne industrije u svijetu koja je i vodeći svjetski proizvođač sireva. Kakav je položaj Dukata u ovom francuskom divu – koje prednosti, a možda i nedostatke, donosi pripadnost tako velikoj grupi?

Bez imalo pretjeriva­nja vjerujem kako je ulazak Dukata u sastav Lactalis grupe 2007. godine bio zapravo the best case scenario za našu kompaniju. Postali smo dio najvećeg svjetskog otkupljiva­ča i prerađivač­a mlijeka i centra znanja i izvrsnosti u preradi mlijeka. Na izvoru smo novih znanja, tehnologij­a i inovacija u svim segmentima poslovanja a naši su zaposlenic­i, u Grupi prepoznati kao izuzetni stručnjaci, dobili novi vjetar u leđa. No i Grupa predstavlj­a ‘tržište’ na kojem se interno borimo za poslove i kupce jednako kako to činimo na tržištima maloprodaj­e i veleprodaj­e, za što nam je ponovno potrebna konkurentn­ost kroz cijene inputa; sirovine, energenata, cijene rada, poreznih opterećenj­a i drugih troškova.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia