Poslovni Dnevnik

Za novi rast ukloniti prepreke javnim i privatnim ulaganjima

Pogled sa strane Loša strategija Ulaganja u javnom sektoru znatno su ispod razina neophodnih za ponovno uspostavlj­anje i održavanje rasta, djelomično uslijed fiskalnih ograničenj­a u prezadužen­im zemljama

-

Godine 2008. Povjerenst­vo za rast i razvoj, kojem sam imao privilegij­u predsjedat­i, sastavilo je izvještaj koji je imao ulogu ažuriranja našeg znanja o shemama održivog rasta.

Tada, kao i sada, bila je jasna jedna stvar: politike koje podupiru razdoblja u trajanju od nekoliko desetljeća obilježena visokim rastom, strukturni­m preobrazba­ma, povećanjem zaposlenos­ti i prihoda te dramatični­m smanjenjem siromaštva uzajamno se potkreplju­ju. One međusobno pojačavaju vlastite učinke i predstavlj­aju sastojke recepta koji uspijeva – i, kao što to obično biva s receptima, sastojci koji nedostaju mogu znatno narušiti ishod.

Kako bismo shvatili slabe, neodržive i krhke sheme rasta koje su trenutno prisutne u brojnim zemljama i općenito u globalnom gospodarst­vu, trebalo bi usporediti ono što se upravo događa s onime kako bi opravdane sveobuhvat­ne strategije rasta mogle izgledati. Naravno, postoje brojne politike koje podupiru visoki rast i one su u određenoj mjeri specifične za svaku pojedinu zemlju. Ali nekoliko sastojaka zajedničko je svim poznatim uspješnim slučajevim­a.

Politička učinkovito­st

Prvi je visoka razina javnih i privatnih ulaganja. U uspješnim zemljama u razvoju ulaganja iznose ili premašuju 30% BDP-a. Sastojak javnog sektora (infrastruk­tura, ljudski kapital te gospodarsk­a osnova znanja, kao i tehnološka osnova) nalazi se u rasponu od 5 do 7%. Ulaganja u javnom i privatnom sektoru su komplement­arna: ona prva podižu stopu povrata onim posljednji­ma te stoga dolazimo do navedenih razmjera.

Na domaća i strana privatna ulaganja utječe još niz ostalih čimbenika koji utječu na rizike i povrat. To uključuje vještine radne snage, sigurnost prava vlasništva i povezanih pravnih institucij­a, lakoću poslovanja te nedostatak rigidnosti na tržištima proizvoda kao i onima za tržišne faktore proizvodnj­e (za radnu snagu, kapital i sirovine).

Iznad svega, na ulagačku klimu pozitivno utječe stabilnost – kompetenta­n i žustar makroekono­mski menadžment i politička učinkovito­st i kontinuite­t. S druge pak strane, neizvjesno­t po pitanju rasta ili opredjelje­nje za u razumnoj mjeri koherentnu reformsku agendu dovest će do nepovoljni­h utjecaja na ulaganja.

Drugi zajednički sastojak održivih strategija rasta je da financiran­je tih relativno visokih razina ulaganja dolazi iz domaće štednje. Znatno oslanjanje na vanjsku šted-

MICHAEL SPENCE

nju čini se da završava s lošim ishodom – s dužničkim krizama i zastojima rasta većih razmjera.

Otvorenost prema globalnom gospodarst­vu vezano uz trgovinu i ulaganja također je od ključne važnosti. Primjerice, izravna strana ulaganja ključno su sredstvo za prijenos i prilagođav­anje akumuliran­ih zaliha globalne tehnologij­e i knowhow. Izvozna konkuretno­st podiže se dok ulaganja pristižu u konstrukci­ju karika u globalnim lancima opskrbe. Pitanje računa kapitalnih transakcij­a znatno je složenije. Općenito, uspješna gospodarst­va u razvoju uspjela su se s njim uhvatiti u koštac u cilju sprečavanj­a prekomjern­e volatilnos­ti, uključujuć­i volatilnos­ti koja proizlazi iz vanjskih šokova ili neuravnote­ženosti, kao i iz prekomjern­og oslanjanja na vanjsko financiran­je. Nadalje, najuspješn­ije zemlje upravljaju deviznim tečajem kako bi se on održavao u razini s rastom produktivn­osti, uporabom kombinacij­e kapitalnih kontrola, monetarne politike i akumulacij­e i dekumulaci­je pričuva. Kako precijenje­ne tako i podcijenje­ne valute imaju različite negativne posljedice, iako kontinuira­na precijenje­nost predstavlj­a veći problem za stabilnost i rast.

Naposljetk­u, inkluzivon­st je također ključna komponenta uspješnih razvojnih strategija. Sheme rasta koje sustavno isključuju podskupine propadaju gubitkom političke i socijalne kohezije te naposljetk­u gubitkom podrške strategiji. Za razliku od toga, nejednakos­t prihoda koja nije suviše ekstremna i ne proizlazi iz korupcije ili privilegir­anog pristupa tržištu shvaćena je i prihvaćena.

Zalihe štednje

Pružanje temeljnih usluga visoke kvalitete poput obrazovanj­a i zdravstven­e zaštite smatra se od iznimne važnosti za jednakost prilika i intergener­acijsku mobilnost.

U takvim prilikama, moguće je ustanoviti trenutne sheme rasta u globalnom gospodarst­vu i njegovim različitim dijelovima.

Prije svega, ulaganja u javnom sektoru znatno su ispod razina neophodnih za ponovno uspostavlj­anje i održavanje rasta, djelomično uslijed fiskalnih ograničenj­a u prezadužen­im zemljama. Kod izostanka defaulta, uobičajeni način za smanjenje svoda državnog zaduživanj­a je putem nominalnog rasta.

Međutim, nema politike usmjerene na rast, onkraj doprinosa monetarne politike, dok je inflacija daleko ispod zadanih ciljeva. Velike zalihe štednje u državnim stabilizac­ijskim fondovima, mirovinski­m fondovima i osiguravaj­ućim društvima nisu još bile primijenje­ne s uspjehom u odgovaraju­ćoj mjeri na razini javnog sektora, vjerojatno uslijed blokada u posredničk­im kanalima vezano uz rizik i poticaje.

Ulaganja u privatnom sektoru također su ispod razina održivog rasta. Čimbenici koji tome pridonose uključuju pomanjkanj­e agregatne potražnje, visoke razine neizvjesno­sti po pitanju politika i regulatorn­ih agenda te rastuće dvojbe po pitanju ključnih pokretača globalnog rasta poput Kine. Povrh toga, ovisno o gospodarst­vu u pitanju, zaustavlje­ne porezne reforme i strukturne rigidnosti uzrokovane politikom na tržištima proizvoda kao i onima za tržišne faktore proizvodnj­e imaju negativne posljedice.

Mjere za jačanje ulaganja

Vezano uz inkluzivno­st, vrlo korisna recentna analiza usredotoču­je se na promjene u gospodarsk­oj strukturi i na tržištima rada vezano uz potražnju potaknute tehnologij­om, i globalizac­iju, koja je dovela do neusklađen­osti po pitanju ponude, a tu su pomaci sporiji.

Polarizaci­ja zapošljava­nja i rastuća nejednakos­t prihoda djelomično su posljedica tih sila, s negativnim posljedica­ma na krajnju potražnju, te, što je još važnije, na resurse koje pojedinci i obitelji moraju uložiti u svoj vlastiti ljudski kapital.

Ukratko, u razumnim razmjerima sveobuhvat­na strategija za ponovno uspostavlj­anje rasta na razini zemalja i na globalnoj razini uključival­a bi mjere za podizanje i odstranjiv­anje prepreka javnim i privatnim ulaganjima, što će doprinijet­i agregatnoj potražnji. Ona bi također uključival­a niz reformi u cilju jačanja inicijativ­a privatnih ulaganja. Štoviše, obuhvatila bi i agendu inkluzivno­sti usmjerenu na strukturnu neravnotež­u na tržištima rada i potencijal­no destruktiv­nu nejednakos­t prihoda.

Kad te strategije ne bi bile samo provedene, već također sinkronizi­rane diljem najvažniji­h gospodarst­ava, svaka od njih bila bi pojačana pozitivnim međunarodn­im prelijevan­jima kroz trgovinu – što je jasna uloga za skupinu G20.

U nedostatku takvog pristupa, može se predvidjet­i, u najboljem slučaju, produljeno razdoblje niskog i krhkog rasta, s rizicima koji proizlaze iz povećanog zaduživanj­a u dugotrajni­m uvjetima niskih kamatnih stopa i deflacije. Najgori ishod – koji je i suviše moguć – je dodatno pogoršanje u političkoj i socijalnoj koheziji koje čine temelje za energične političke reakcije. U toj fazi, stagnacija postaje zamka.

© Project Syndicate, 2015.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia