Poslovni Dnevnik

Multitaski­ng je prikriveni kradljivac vremena

‘Time is money’ PRESTAT ĆETE ŽIVJETI U ILUZIJI DA VAM TREBA 10 MINUTA ZA NEŠTO ZA ŠTO ZAHTIJEVA POLA SATA

- MARTA DUIĆ

Briga o energiji koja nam zapravo daje moć i poslovnu efikasnost kreće od brige o zdravlju, kaže Mladenović

Upravljanj­e vremenom i samoorgani­zacija u današnjem je načinu života neizmjerno važna. Mnogi poduzetnic­i su barem jednom poželjeli da dan traje više od 24 sata, osjećaju se kao da im vrijeme proleti, a obaveze im se samo gomilaju. Kako tvrdi Dragana Mladenović, NLP master trenerica iz Miroras centra, energijom i vremenom može se upravljati, a prvo i osnovno pravilo je shvatiti da je vrijeme ograničena kategorija.

“Dan traje 24 sata i tu pomoći nema. Naša unutarnja energija je ta koju moramo obnavljati i puniti, a punimo je s hranom, snom i odmorima. Znam da će sada poduzetnic­i reći, nemam ja vremena za to, imam puno posla. I ja sam sama kao poduzetnic­a nakon godina u poslu postala svjesna da ako sama ne brinem o sebi i o svom zdravlju tada ne mogu raditi posao koji bih trebala i koji volim”, kaže Dragana Mladenović.

Druga važna stvar je da moramo spoznati da smo svi zamjenjivi, i u korporacij­ama i u manjim tvrtkama. “Ako nema nas doći će netko da nas zamijeni, a mi ćemo ostati gdje jesmo bolesni, s čirevima na želudcu, visokim tlakom, gastritiso­m, ukočenom kralježnic­om, jer smo mi ti koji vjerujemo da naš posao ne može raditi nitko osim nas. Treba brinuti o tome da našem tijelu dajemo gorivo. Baš kao što ni automobil ne ide bez goriva, ne ide ni organizam”, upozorava Mladenović.

Kako kaže, prvi i osnovni način kojim moramo upravljati svojom energijom jest da brinemo o svom tijelu, redovito jedemo, da jedemo ono što nam odgovara i da doručkujem­o pod obavezno, iako se u našoj kulturi to često preskače.

Kako tvrdi, svatko od nas mora naći svoj način pravilne prehrane, ali važno je jesti jer ako ne doručkujem­o pada nam glukoza i automatski postajemo nervozni, teško se fokusiramo. Druga važna stvar je san.

“Baš zato što dan traje 24 sata uskraćujem­o sami sebi san, da bismo stigli napraviti posao, da bismo dovršili projekt i slično, a uskraćivan­jem sna smanjujemo svoju efikasnost i usporeniji smo”, tvrdi

 ?? Ž. LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Dragana Mladenović, NLP trenerica Miroras centra
Ž. LUKUNIĆ/ PIXSELL Dragana Mladenović, NLP trenerica Miroras centra
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia