Poslovni Dnevnik

Rekordni potop BP-a, rošade u upravi, otkazi...

Kobne cijene nafte Prošlogodi­šnji gubitak britanske naftne kompanije od golemih 6,5 milijardi dolara među najtežim je udarcima u protekla dva desetljeća, a najviše će ga osjetiti radnici budući da će do 2017. godine 7000 njih ostati bez posla

-

Udarac snažan popout onog od prije pet godina kada je skrivio i skupo platio izlijevanj­e nafte u Meksičkom zaljevu pretrpjeo je u protekloj poslovnoj godini British Petroleum. Golemih 6,5 milijardi dolara gubitka najgori je rezultat u protekla dva desetljeća, osobito nakn 3,4 miljarde USD dobiti ostvarenih 2014. godine. U prošlom kvartalu BP je u rezerve stavio još 440 milijuna dolara zbog naknade šteta u vezi izlijevanj­a nafte u Meksičkom zaljevu, čime je ukupni trošak tvrtke zbog te katastrofe dosegnuo 55 milijardi dolara Objava ovako sumornih rezultata potopila je cijenu BPove dionice za čak 7 posto.

Za sve je, naravno, kažu u kompaniji, kriv strmoglavi pad cijena nafte, no to će biti slaba utjeha za one koji će ga najviše osjetiti na svojim leđima. Riječ je o, potvrđeno je i službeno, oko 7000 zaposlenik­a koji će ostati bez svojih radnih mjesta. Najavljena otpuštanja dio su programa restruktur­iranja vrijednog 2,5 milijardi dolara. Ulagači, pak, ostaju “zaštiće- ni”. Kako bi ih zadržao, BP je odlučio zadržati dividendu na dosadašnji­h 10 centi po dionici. “To podcrtava našu obavezu da održimo dividendu”, navedena je u službenom priopćenju izjava predsjedni­k Uprave Roberta W. Dudleyja. No da ni on ne može spavati mirno dokazuje i činjenica da su samo dan uoči objave grozomorno­g gubitka obznanjene rošade u vrhu kompanije. Naprasno je uvedena titula zamjenika predsjedni­ka Uprave, a pripala je veteranu koji u BPu radi više od 35 godina Lamaru McKayju. On je dosad bio glavni menađer za istraživan­je i proizvodnj­u, a u ova krizna vremena preuzet će neke od ključnih Dudleyjevi­h dužnosti. U nadležnost mu je dano i provođenje dugoročne strategije kompanije, a zadužen je i za pitanja sigurnosti i operativni­h rizika.

“Lamarova nova uloga omogućit će nam da se fokusiramo na najviše kompanijes­ke prioritete u ova izazovna vremena s kojima se suočava cijela naša industrija”, poručio je Robert W. Dudley.

 ??  ??
 ?? PD ?? Dionica je pala 7 posto
PD Dionica je pala 7 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia