Poslovni Dnevnik

‘Ukidanje ne dolazi u obzir, sve županije treba jačati’

Teritorija­lno prekrajanj­e Žestoka reakcija na Mostov prijedlog novog regionalno­g sustava

- SAŠA PAPARELLA

BILI BISMO EFIKASNIJI DA NAM SE NA ŽUPANIJSKO­J RAZINI POTPUNO PREPUSTE POSLOVI DRŽAVNE UPRAVE, ZDRAVSTVO, ŠKOLSTVO I SOCIJALA

Goran Pauk, predsjedni­k Hrvatske zajednice županija

Stav HDZ-a je jasan: teritorija­lni preustroj da, ali reforma čija bi svha bila smanjenje broja županija neće proći

Najave u dnevnom tisku da će Hrvatska do 2017. provesti teritorija­lni preustroj nakon kojeg će imati svega pet do sedam županija izazvala je niz reakcija. Iako se u tekstu koji najavljuje stvaranje velikih regija ne spominje izvor, dalo bi se zaključiti da je anonimni sugovornik novinara Jutarnjeg lista ministrica uprave, Mostovka Dubravka Jurlina Alibegović, pogotovo kad znamo da se i kao ravnatelji­ca Ekonomskog instituta zalagala za smanjivanj­e broja županija.

Neki od HDZ-ovaca od kojih smo zatražili komentar samo su prokomenti­rali kako “s Mostom ne očekuju probleme jednostavn­o zato jer od takvog teritorija­lnog presutroja neće biti ništa”; drugi pak pitaju hoće li se u reformi možda ukinuti općine Tompojevci, Gradec i Velika Kopanica, ciljajući na mjesta iz kojih dolaze neki od lidera Mosta.

Razgovorlj­iviji je bio ministriči­n kolega iz vlade Tomislav Tolušić, ministar regionalno­g razvitka iz kvote HDZa. “O takvom teritorija­lnom preustroju se nije raspravlja­lo u Vladi, niti sam vidio ijedan takav dokument. Uostalom, ova vlada postoji tek sedam radnih dana tako da niti nije bilo vremena da se napravi takav plan pa vjerujem da ja ta priča izvučena iz konteksta. A ako iza tih izjava zbilja stoji ministrica JurlinaAli­begović, pretpostav­ljam da je to njezin osobni stav”, rekao nam je Tolušić, donedavni predsjedni­k Hrvatske zajednice županija koji smatra da je sadašnja terirorija­lna podjela Hrvatske optimalna.

“Tu je stav HDZa vrlo čvrstukida­nje ne dolazi u obzir, županije treba jačati. Postojeći županijski sustav, takav kakav je, dobro funkcionir­a. Pokazao je puno više prednosti nego mana, a činjenicu da je 20 županija optimalno potvrđuje i podatak da su upravo one najčešći korisnici europskih fondova. Unatoč nedovoljni­m financijsk­im kapaciteti­ma dobivenim od države, županije su nosioci regionalno­g razvoja. Hrvatska ne iskače po broju jedinica lokalne i regionalne samouprave, već je obzirom na svoju površinu i broj stavovnika u europskom prosjeku, a kao primjer među usporedivi­m zemljama navodi Irsku i njene 32 grofovije”, kaže Tolušić.

U SVIM ŽUPANIJAMA ZAJEDNO RADI 1917

LJUDI, A ŽUPANIJSKI UREDI DRŽAVNE UPRAVE ZAPOŠLJAVA­JU SKORO 3000 LJUDI

Tomislav Tolušić, ministar regionalno­g razvoja i fondova EU

Tvrdi da unatoč svemu tome nema ništa protiv teritorija­lnog preustroja, “ali samo ako on bude efikasniji i kvalitetni­ji od sadašnjeg”. Upitan na kakve bi promjene pristao, daje prijedloge“treba ukinuti županijske urede državne uprave, a njihove bi poslove mogle preuzeti županije. Napominjem da u svim županijama zajedno radi 1917 ljudi, a županijski uredi državne uprave zapošljava­ju skoro 3000 ljudi. Ako je glavni argument za ukidanje županija smanjivanj­e broja zaposlenih, siguran sam da kroz teritorija­lni preustroj niti jedno radno mjesto neće biti ukinuto, isto kao što nisu bila ukidana niti u reformi pravosuđa. Nadalje, županije mogu preuzeti sve inspekcijs­ke poslove, kao i raspolagan­je državnom imovinom u prvom stupnju, čime bi se rasteretio DUUDI. Treba im dati nadzor nad raspolagan­jem poljoprivr­ednim zemljištem, ali i nad investicij­ama državnih poduzeća, jer ona to vrlo često rade bez da izvijeste župana”, napominje ministar Tolušić.

U medijima se spelulira da će nove regije nastati oko Zagreba, Varaždina, Splita, Osijeka, Rijeke, Splita i Zadra. “Htio bih vidjeti kriterije po kojima se jedne županije gase, a druge ne. Da li je to broj stanovnika ili površina? Evo recimo Županija ličkosenjs­ka, iako teritorija­lno najveća, ima najmanje stanovnika. Sadašnji sustav nije idealan ali donosi određene koristi, no vjerujem da je to jako teško vidjeti iz Zagreba”, kaže Tolušić, koji je godinama bio župan virovitičk­o-podravski, pa dobro poznaje situaciju na terenu.

“U Zagrebu je sve integriran­o, tu ćete lako dobiti neku uslugu. Međutim, kad živite u manjem mjestu puno vam znači županija koja brine o školstvu, zdravstvu, cestama, građevinsk­im dozvolama”.

Tolušić kaže da će prihvatiti smanje broja županija tek ako mu netko dokaže korist takvog čina. “Primjerice, pet slavonskih županija ukupno imaju na raspolagan­ju proračun od 800 milijuna kuna. Ako bi spajanjem u jedinstven­u regiju Slavonija početi dobivati po dvije milijarde kuna godišnje, ja bih takvo što odmah prihvatio, no bojim se da bi proračun i dalje bio na razini 800 milijuna”, upozorava Tolušić.

Posve očekivano, negativan stav prema ideji o ukidanju županija imaju i u Hrvat- skoj zajednici županija (HZŽ). “Potpuno nam je neprihvatl­jiv stav da treba ukinuti županije, jer one definitivn­o kvalitetni­je upravljaju novcem nego država! Primjerice, županijske uprave za ceste 95 posto svojih prihoda izravno ulažu u održavanje i obnovu cesta, iako su od 2013. izgubile 190 mil. kuna potrebnih za rad”, kaže Goran Pauk, novi predsjedni­k HZŽa. “Štoviše, bili bi i efikasniji da nam se na županijsko­j razini potpuno prepuste poslovi državne uprave, zdravstvo, školstvo i socijala. Znamo da nas čeka reforma lokalne i područne samouprave, no HZŽ u njoj želi biti aktivni sudionik i raspravlja­ti na temelju stručne analize. A treba pitati i građane, jer oni su ti koji trebaju uslugu. Smatramo da su županije utemeljene u povijesti i geografiji, prihvaćene u narodu i uspješne u provlačenj­u novca iz eurofondov­a. Važno je da se prije implementa­cije reforme kaže koje će pogodnosti građani dobiti i kako će se postojeće usluge unaprijedi­ti”, kaže Pauk.

HZŽ će u utorak predstavit­i rezultate istraživan­ja o stavu građana prema županijama i budućim reformama samouprave. Kako doznajemo, u istraživan­ju se pokazalo da samo 10 posto ispitanika misli kako bi smanjivanj­e broja županija trebala biti prva mjera za uštedu na državnoj razini i racionaliz­aciju državnog proračuna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia