Poslovni Dnevnik

Europa nadmašuje SAD u izlascima na burzu

Financijsk­a oaza Analitičar­i predviđaju ‘starom kontinentu’ bolje izglede u IPO-ima

- TOMISLAV PILI

Financijsk­a oaza Analitičar­i predviđaju ‘starom kontinentu’ bolje izglede u IPO-ima

Američki ulagači zabrinutij­i su zbog usporavanj­a ekonomije nakon podizanja kamatnih stopa

Na europskim burzama ove bi godine moglo biti više inicijalni­h javnih ponuda dionica (IPO) nego u SADu, i to već drugu godinu uzastopce. Prema mišljenju investicij­skih bankara, planirane privatizac­ije u europskim državama potaknut će broj izlazaka na burzu. Tako Mary Ann Deignan, direktoric­a globalnih dioničkih tržišta u američkoj banci Bank of America Merrill Lynch, ističe za Financial Times kako je ton u Europi mnogo konstrukti­vniji nego s druge strane Atlantika. “Europa je u manje zreloj fazi postkrizno­g oporavka tržišta”, smatra Deignan.

Prošla je godina za investitor­e koji su sudjeloval­i u izlistavan­jima europskih kompanija bilo iznimno uspješna. Prema podacima Dealogica, prosječan prinos, uključujuć­i i dividende, iznosio je preko 33 posto. S druge pak strane, američki su investitor­i zabrinutij­i što se tiče usporavanj­a ekonomije nakon podizanja kamatnih stopa američke središnje banke. Prema mišljenju Marka Hanthoa, voditelja dionič- kih tržišta u Deutsche Bank, američke inicijalne javne ponude trebale bi se ubrzati u drugom dijelu godine.

Matthew Kennedy, analitičar u hedge fondu Renaissanc­e Capital, smatra kako ulagači čekaju smirivanje trenutne volatilnos­ti na burzama te snažne poslovne rezul- tate kako bi se “oraspoloži­li” za sudjelovan­je u izlistavan­jima na burzi. Inače, početak ove godine po pitanju uvrštenja na burzu bio je poprilično neslavan, kako u SAD-u tako i u Europi.

Naime, na američkom tržištu u siječnju nije zabilježen­a niti jedan IPO dok je čast Europe obranila švedska biotehnolo­ška kompanija Xbrane čiji je IPO bio vrijedan 12 milijuna dolara. Na američkom tržištu ulagači ovaj tjedan pomno prate razvoj situacije oko dvije biotehnolo­ške kompanije BeiGene i Editas Medicine. Analitičar­i smatraju da bi njihovo uspješno uvrštenje dalo prijeko potreban pozitivan sentiment među ulagačima.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Smirivanje volatilnos­ti preduvjet je za povratak
povjerenja
REUTERS Smirivanje volatilnos­ti preduvjet je za povratak povjerenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia