Poslovni Dnevnik

Povratak graničnih kontrola nosi štetu od 110 milijardi €

Europa u okovima Francuzi izračunali utjecaj ukidanja schengensk­og sustava

- TOMISLAV PILI

Europa u okovima Francuzi izračunali utjecaj ukidanja schengensk­og sustava

Polovica šteta došla bi od pada turizma, oko 40 posto od otežana kretanja radnika, a 12 posto od transporta

Vraćanje graničnih kontrola među europskim državama koje su u schengensk­om sustavu donijelo bi štete od 110 milijardi eura u sljedećih deset godina, izračunao je francuski thinktank France Strategie. Radi se o skupini koja je izravno povezana s uredom francuskog premijera, a prema njihovoj analizi objavljeno­j u srijedu pad u prekograni­čnom turizmu i trgovini umanjio bi europski BDP za 0,8 posto.

Uz euro, schengensk­i sustav kojim su ukinute granične kontrole među europskim državama najopiplji­viji je dokaz europskog ujedinjenj­a i njegov je središnji dio.

Međutim, od 26 članica Schengena, njih šest je nedavno opet uvelo privremene granične kontrole zbog izbjegličk­og i migrantsko­g vala te sigurnosni­h prijetnji. Polovica od 110 milijardi eura štete došla bi od umanjenja turizma, oko 40 posto od utjecaja na prekograni­čno kretanje radnika, a 12 posto od otežanog transporta roba. Samo za Francusku troškovi bi iznosili između jedne i dvije milijarde eura u kratkom roku te 10 milijardi eura u sljedećih 10 godina, ističe u analizi France Strategie.

Naime, francuski turizam zabilježio bi štete između 500 milijuna eura i milijardu eura, a ekonomski gubitak zbog prekograni­čnog kretanja radnika iznosio bi 300 milijuna eura. Transport bi bilježio štete do 120 milijuna eura. “Dugoročno, generaliza­cija stalnih graničnih kontrola bila bi jednaka porezu na trgovinu između članica schengensk­og sustava po stopi od tri posto, što bi dovelo do strukturno­g pada trgovine između 10 i 20 posto”, upozoravaj­u francuski analitičar­i. Službeni Pariz odlučio je uvesti granične kontrole po proglašenj­u izvanredno­g stanja nakon teroristič­kog napada u Parizu u studenom u kojem je život izgubilo 130 osoba. Najveća europska ekonomija, Njemačka, uvela ih je još lani zbog priljeva izbjeglica.

Prema europskoj regulativi, uvođenje kontrola može se produžiti do šest mjeseci ako to odobri Europska komisija. “Trebamo naći efikasniji način kako bi osigurali viši stupanj sigurnosti, ali ne bi trebali dovesti u pitanje principe slobodnog kretanja ljudi i roba”, kazao je Jean PisaniFerr­y, čelnik France Strategiea.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Od 26 članica Schengena, njih šest je opet uvelo privremene kontrole granice
REUTERS Od 26 članica Schengena, njih šest je opet uvelo privremene kontrole granice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia