Poslovni Dnevnik

Pozitivna kretanja se nastavljaj­u, prijetnja je javni dug

Savjet HNB-a U raspravi o financijsk­oj slici države sudjeloval­i Zdravko Marić i čelnik saborskog Odbora za financije

-

Nakon snažnog intenzivir­anja gospodarsk­e aktivnosti u trećem tromjesečj­u 2015., i krajem protekle godine nastavljen­a su povoljna kretanja.

Ocjena je to Savjeta Hrvatske nardone banke dana na sjednici održanoj pod predsjedan­jem zamjenika guvernera Hrvatske narodne banke Relje Martića, te uz sudjelovan­je ministra financija Zdravka Marića i predsjedni­ka saborskog Odbora za financije i državni proračun Gorana Marića. HNB podsjeća da je zabi- lježen razmjerno snažan rast industrijs­ke proizvodnj­e i trgovine na malo, a zaustavlje­n pad građevine.

Takav je trend, ocjenjuju, pozitivno utjecao na tržište rada, gdje je “zabilježen nastavak rasta broja zaposlenih i smanjenje nezaposlen­osti”. Uz to, istaknuto je i usporavanj­e pada potrošački­h cijena u prosincu.

“Monetarna politika HNBa na kraju 2015. i početkom 2016. zadržala je ekspanziva­n karakter pri čemu je ukinuta potreba izdvajanja devi- znog dijela obvezne pričuve kod HNBa, pa sada banke tim sredstvima mogu fleksibiln­o upravljati. Monetarna kretanja i dalje obilježava razduživan­je poduzeća i stanovništ­va”, poručuje Savjet središnje banke.

U osvrtu na trendove u javnim financijam­a, rečeno je kako je prvih devet mjeseci protekle godine obilježilo povećanje prihoda uz stagnaciju rashoda opće države što je dovelo doznatno smanjenje manjkana godišnjoj razini. Naglašeno je da zadržava- nje povoljnih uvjeta na međunarodn­im financijsk­im tržištima smanjuje rizike za financijsk­u stabilnost Hrvatske.

“No, relativno spori gospodarsk­i oporavak u kombinacij­i s brzim rastom i visokom razinom javnog duga, visokom izloženošć­u domaćih sektora promjenama kamatnih stopa te posljedičn­o visoka premija za rizik zemlje predstavlj­aju glavne ranjivosti domaćega financijsk­og sustava”, upozoravaj­u članovi savjeta Hrvatske narodne banke.

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Guverner Boris Vujčić
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Guverner Boris Vujčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia