Poslovni Dnevnik

Serious Sam osvaja Android

Uzlet Croteama Hrvatski studio širi tržišni potencijal za svoju najunosnij­u računalnu igru

- BERNARD IVEZIĆ

Android je danas najraširen­iji operativni sustav na svijetu. Pogoni više od 80 posto pametnih mobitela i tableta

Najpoznati­ji hrvatski studio za proizvodnj­u računalnih igara Croteam radi prvu igru koja će se moći igrati i na Android uređajima. Riječ je o četvrtom nastavku Serious Sama, igre iz serijala čiji su prvijenac kada je objavljen 2001. svi najznačajn­iji gamerski časopisi proglasili FPS igrom godine.

Croteam je objavio da će u Serious Sam 4 ugraditi podršku za Vulkan API, istu tehnologij­u s kojom Google u buduće verzije Andorida želi uvesti podršku za 3D grafiku.

Android je danas najraširen­iji operativni sustav na svijetu. Pogoni više od 80 posto pametnih mobitela i tableta, a Google podjednako gura i svoj operativni sustav za prijenosna računala Chrome OS. Prema podacima Futuresour­ce Consulting­a u SADu je Googleov Chromebook krajem prošle godine postao najprodava­nije računalo među osnovnoi srednjoško­lcima.

Damjan Mravunac, voditelj marketinga Croteama kaže da su zasad i dalje fokusirani na Steam i, općenito, PC tržište.

“Tehnologij­a ide u smjeru koji će omogućiti igranje izrazito zahtjevnih naslova i na Androidu i iOSu, ali zasad nisam siguran da će naš fokus biti na tome, jer Croteam uvijek izbaci igru koja je tehnički iznimno zahtjevna, čak i u odnosu na highend PC hardver koji je u tom trenutku dostupan na tržištu”, kaže Mravunac. Unatoč tome, Croteam je svoj novi engine, odnosno softver na kojem se temelje njegove igre, a koji zove Serious Engine već testirao na Androidu. Mravunac kaže da na tom novom enginu radi njihova zadnja uspješnica The Talos Principle, i ona se može vrtiti na Androidu.

“Android uređaja koji to omogućuju svega je nekoliko na svijetu, imaju najnoviji nVidijin Tegra K1/X1 chipset, no u budućnosti očekujemo da će sve više uređaja imati dovoljno

Damjan Mravunac

Croteam jak hardver za pokrenuti Croteamove igre”, kaže Mravunac.

Dodaje da je razvoj Serious Sama 4 počeo prije više od godinu dana. Pauzirali su ga zbog The Talos Principlea, a sada je cijeli tim fokusiran samo na taj projekt. Navodi da je scenarij igre pisao autor s koji je radio i na Talosu Jonas Kyratzes i da je na razini holivudski­h blockbuste­ra.

Iz hrvatske gaming franšize Serious Sama u 15 godina izniknulo je šest originalni­h igara, sedam spinoffova i dvije fanmade igre. “Novi nastavak bit će produkcijs­ki i tehnološki na razini AAA igara”, ističe Mravunac.

 ?? PIX ?? Serious Sam 4 konkurirat će s AAA naslovima
PIX Serious Sam 4 konkurirat će s AAA naslovima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia