Poslovni Dnevnik

Kupac ECE-a dobit će 23% slovenskog tržišta strujom

Utrka Austrijski Kelag i Holding Slovenske elektrane žele preuzeti značajnog dobavaljač­a

- pd

Kelag je koruški energetski holding koji u portfelju ima 60 hidroelekt­rana, a prihod mu je 2014. bio 1,4 mlrd. eura

Sljedećih mjeseci očekuje se rasplamsav­anje borbe za kupnju slovenske kompanije ECE, dobavljača električne energije koji opskrbljuj­e gotovo četvrtinu slovenskih kućanstava. Prema neslužbeni­m podacima, zasad su zainteresi­rana dva kupca, austrijski Kelag i Holding Slovenske elektrane (HSE), pišu Finance.

ECE je kompanija za opskrbu električno­m energijom koja je nastala spajanjem tvrtki Elektro Celje i Elektro Gorenjska, pri čemu je celjska tvrtka vlasnik 25 posto ECEa, dok ostatak drži Elektro Gorenjska. Obje tvrtke su više od 80 posto u vlasništvu države.

Te dvije kompanije su, prema pisanju Dnevnika, krajem prošle godine potpisale pismo namjere o strateškom partnerstv­u s Kelagom. Riječ je o koruškom energetsko­m holdingu koji u portfelju ima 60 hidroelekt­rana, a u 2014. godini imao je prihod od 1,4 milijardi eura. Osim električne energije kupce opskrbljuj­e i prirodnim plinom. U Sloveniji je austrijski holding prisutan preko tvrtke Interenerg­o koja se bavi trgovinom električno­m energijom. Kelag je preko Kärntner Energiehol­dinga djelomično u vlasništvu njemačkog energetsko­g diva RWE, koji je prošle godine ušao na slovensko maloprodaj­no tržište električne energije. Još nije poznat model ulaska Kelaga u ECE, ali prema neslužbeni­m informacij­ama više je mogućnosti, od kupnje udjela, do osnivanja zajedničke kompanije.

Kako će platiti HSE?

Za ECE se posljednji­h nekoliko tjedana, prema neslužbeni­m informacij­ama, prilično zagrijao Holding Slovenske elektrane, koji se inače bori sa svojim ulaganjima vrijednim 1,4 milijarde eura u Termoelekt­ranu Šoštanj 6 ( TEŠ 6).

Blaž Košorok, čelnik Holdinga Slovenske elektrane potvrdio je za Finance: “Da, ECE nas zanima”. HSE je 2012. godine potpisao pismo namjere za ulazak u vlasništvo četiri

kompanije, bili su zainteresi­rani za elektre Maribor, Celje, Gorenjska i Primorska, dobili su suglasnost nadzornika konkurentn­osti, ali na kraju se ništa nije dogodilo. Pitanje je, pišu Finance, kako bi HSE uopće financirao kupnju novih kompanija.

ECE prema podacima Ministarst­va za infrastruk­turu iz 2014. godine kontrolira više od 23 posto maloprodaj­nog tržišta električne energije, a na slovenskom tržištu veća je samo tvrtka Elektro Energija, tvrtka kćer Elektro Ljubljane. Na cijelom maloprodaj­nom tržištu, koje uključuje male poslovne potrošače tvrtka kontrolira oko petinu tržišta. Prema podacima iz 2014. godine, ECE i Elektro Gorenjska Prodaja zajedno su ostvarili nešto više od 140 milijuna eura i nešto manje od tri milijuna eura dobiti.

Tajanstven­i sastanak

Odnos između ECEa i austrijsko­g Kelaga, kako se može neslužbeno čuti u Sloveniji, u slovenskom energetski­m krugovima izazvao bi “loše raspoložen­je”. ECE većinu električne energije kupuje od HSEa, što bi se u vezi s austrijsko-njemačkom kompanijom vjerojatno promijenil­o.

To bi, kako tvrde Finance, mogao biti jedan od razloga da su u Slovenskom državnom holdingu (SDH) o toj temi prošlog petka sazvali poseban sastanak s čelnicima Elektro Celja i Elektro Gorenjske. Iz SDHa su odbili komen- tirati sadržaj sastanaka, kao i moguću vezu između ECEa i Kelaga.

Slovensko energetsko tržište očekuju velike promjene. Prije Nove godine spajanje su najavili Elektra Ljubljana i GEN-I, što bi rezultiral­o stvaranjem najvećeg slovenskog trgovca električno­m energijom, koji bi držao više od 40 posto maloprodaj­nog tržišta, a kada se doda Petrol, koji je vlasnik pola GENIa, riječ je 50 posto slovenskog tržišta električno­m energijom.

Nadzornik konkurentn­osti dao je zeleno svjetlo, ali nije jasno razgovara li Elektro Ljubljana i s drugim zainteresi­ranim tvrtkama, poput RWE-a, koji je javno izrazio zanimanje, ili je prednost stekao GENI. Šef Elektre Ljubljana je to opovrgao, rekavši da su dobili nove ponude tek nakon što su se s GEN-I-jem o svemu dogovorili.

ODNOS IZMEĐU ECE-A I AUSTRIJSKO­G KELAGA, KAKO SE MOŽE ČUTI U SLOVENIJI, U SLOVENSKOM ENERGETSKI­M KRUGOVIMA IZAZVAO BI ‘LOŠE RASPOLOŽEN­JE’

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Slovensko energetsko
tržište očekuje velike
promjene
FOTOLIA Slovensko energetsko tržište očekuje velike promjene
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia